Nyhetssändning 18 oktober

UTRIKES

Ryssland slår ut 30% av Ukrainas elnät

Ryssland når nu nya framgångar i kriget mot Ukraina. Flera medier rapporterar om att upp emot 30 procent av Ukrainas elnät är förstört efter att Ryssland skickat projektiler mot elkraftverk och annan viktig infrastruktur. Angreppet mot just dessa mål har pågått sedan den 10:e oktober. Anfallet kritiseras kraftigt från Ukrainas sida som menar att de drabbar civila i hög grad och att attackerna borde fördömas av övriga världen. Indirekt drabbas civilbefolkningen hårt av att el- och vattenförsörjningen slås ut eller kraftigt begränsas.

Var gränsen går för militära angrepp är omdiskuterat, där vissa hävdar att Ryssland passerar en gräns när de angriper viktig infrastruktur medan andra hävdar att det är fullt legitima mål eftersom det i högsta grad påverkar militären och påverkar stridsmoralen på den ukrainska sidan.

Majoritet vill att premiärminister Liz Truss ska avgå

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss slås nu av resultatet av en tung opinionsundersökning. Majoriteten av medlemmarna i hennes egna parti, Tories, anser att hon bör avgå. I undersökningen, som utfördes av Yougov, framgår det att hela 83% tycker att hon gör ett dåligt jobb och 55% anser att hon bör avgå. Beskedet slår tungt mot den nytillträdde premiärministern vars förtroende redan har skadats efter skandalen med finansministern som nyligen tvingades avgå.

Svenska Sandvik går starkt

Verkstadskoncernen Sandvik går starkt uppåt trots inflation och energikris. Sandvik räknar med att tredje kvartalet ger en vinst på 4,8 miljarder kronor. Sandviks VD, Stefan Widing, säger att citat ”Gruvindustrin går starkt och förväntas göra det i lång tid framöver i takt med en större omställning till mer elektrifiering och ökad gruvdrift” slutcitat. Sandvik är en global, högteknologisk industrikoncern som tillhandahåller lösningar som förbättrar produktivitet, lönsamhet och hållbarhet inom tillverknings-, gruv- och infrastrukturindustrierna.

Sandviks tidigare VD Per-Olof Eriksson är inte förvånad över utvecklingen och säger till Frihetsnytt att Sandvik är ett mycket välfungerande företag som mår bra av en svag krona eftersom tillverkningen sker i Sverige.

Ny regering med nya ministrar

Idag har Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson presenterat sin nya regering. I regeringsförklaringen presenterar Kristersson de 24 nya ministrarna där 13 är moderater, 6 kristdemokrater och 5 liberaler. Liberalernas partiledare Johan Pehrson blir integrationsminister, Kristdemokraternas partiledare Ebba Bush blir vice statsminister och näringsminister. Två personer överraskade med sin nya ministerroll och det var Parisa Liljestrand som blir kulturminister och Romina Pourmokhtari som blir klimat- och miljöminister.

Parisa Liljestrand var tidigare ordförande i Vallentuna kommunstyrelse, där hon gjorde sig känd för att vara en av de som såg till att kommunen mottog migranter under 2015 och 2016 och där hennes målsättning var att Vallentuna kommun skulle bli, ”bäst i landet på integration”. Flera anser att hon personligen bär skulden för de migrationspolitiska problem kommunen drabbats av.

En av frågorna den nya regeringen gick till val på var att införa ett högkostnadsskydd för elpriserna ifall de vann valet. Den nya regeringen hann inte ens tillträda innan Ebba Busch meddelade att de omöjligen kan genomföra vallöftet i tid.

FrihetsNytt kommer att granska de nya ministrarna, riksdagspolitikerna och vallöftena den kommande tiden.

Elnätsavgiften höjs 30% inom kort

Elnätsavgiften kommer att höjas 30% inom kort. Det varnar en hög chef på energiföretaget E.ON för till tidningen Näringslivet. De rekordhöga elpriserna kommer att tvinga nätföretagen till kraftiga höjningar. Prishöjningarna väntas bli som värst i södra Sverige.

Vidare verkar svenskarna ha anpassat sitt elanvändande. Ny statistik från Svenska Kraftnät visar att hushållen drog ner sin elförbrukning med hela 18 procent under september jämfört med samma månad förra året. Svenska Kraftnäts strategiska driftchef, Erik Ek, säger att ”Det handlar absolut om ett ökat prismedvetande och en förståelse för att det är en energikris i Europa”.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter