Nyhetssändning 19 maj

Apoteksjätten Apotea anmäler sig själva

Apoteksjätten Apotea har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten efter att de under nästan två år läckt kunduppgifter till Facebook. Överföringen av information pågick även under den annonsbojkott som Apotea drev mot Facebook med anledning av att de ansåg att de inte gjorde tillräckligt för att ”minska spridningen av rasistiskt innehåll”.

Finansinspektionen medger problem med banker

Finansinspektionen medger att det är ett problem att banker kan stänga av sina kunder på godtyckliga grunder. ”Vi måste undvika att stora grupper av konsumenter stängs ute från samhället” säger Susanna Grufman på finansinspektionen. Flera banker har tidigare stängt ner bankkonton på tvivelaktiga grunder där motivet misstänkts ha varit politiskt motiverat. Ett av de mer kända fallen var när Swedbank stängde ner Fria Tiders chefredaktör Widar Nords bankkonto. Widar Nord vann dock striden mot Swedbank i tingsrätten, vilket anses mycket positivt för demokratin.

Regeringen får kritik efter Nato

Regeringen får motta kritik från många håll efter att ha ansökt om att få ingå i krigsalliansen Nato utan att ha tillfrågat det svenska folket om dess åsikt. Vissa källor anser även att det borde vara lagstadgat att frågor så som denna måste avgöras med en folkomröstning. Huruvida regeringen kommer att utredas för lämpligheten i sitt beslut återstår att se, ännu har inget parti eller myndighet visat tecken på att så kan ske. 

Ryssland vill lämna Parisavtalet

Ryssland vill lämna Parisavtalet och Kyotoprotokollet, rapporterar Aftonbladet. Vice ordförande i kommittén för ekologi, naturresurser och miljöskydd, Georgy Arapov, menar att det med tanke på de sanktioner som riktats mot Ryssland vore lämpligt att “befria den inhemska industrin från internationella åtaganden som förlorat sin relevans”.

Ukrainakonflikten tar ytterligare en ny fas

Händelseutvecklingen om kriget i Ukraina tar ytterligare en ny fas. Ukrainska styrkor har återigen rapporterats varit på rysk mark. Senast denna morgon anklagar Ryssland Ukraina för att ha genomfört militära angrepp mot en alkoholfabrik på rysk mark. 

Enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Interfax säger Rysslands biträdande utrikesminister Andrej Rudenko att det inte pågår några som helst fredssamtal med Ukraina. Rudenko menar att Ukraina är anledningen till att fredssamtalen har upphört. 

Astra Zeneca i Norge ber om ursäkt

Jacob Lund, kommunikationsdirektör för Astra Zeneca i Norge, ber nu om ursäkt till de skador och biverkningar som uppkommit av deras framtagna vaccin. ”Det är fruktansvärt tungt när friska människor drabbas av biverkningar när det ska vara ett vaccin som ska skydda de”, säger Lund till Norska VG. Nyheten kommer som en stor positiv nyhet för de personer som drabbats av biverkningar och nu hoppas många på rättvisa och frihet för de drabbade. 

Övriga nyheter

Närmare hälften av president Joe Bidens 22.2 miljoner följare på Twitter är fakekonton, enligt en undersökning. Elon Musk, som är i färd med att köpa Twitter, har uttryckt oro över det höga andelen fakekonton och han säger att något köp inte kommer att bli aktuellt förrän problemet är löst. Musk säger även att 20% av Twitterkontona är fejk och att den siffran är 4 gånger högre än vad Twitter har uppgett.

Netflix meddelade till sina anställda att dom ska ”Acceptera yttrandefriheten eller hitta ett annat jobb”. Det oväntade beskedet där streamingtjänsten tar ställning för yttrandefriheten kommer i kölvattnet av Elon Musk planerade köp av Twitter. Många spekulerar nu om västvärlden är på väg in i en fas där yttrandefriheten har en central roll i motsats till hur det har varit de senaste 50 åren. 

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter