Nyhetssändning 19 oktober

UTRIKES

Endast stopp på sanktionerna mot Ryssland kan få ner priserna

Ungerns premiärminister, Victor Orbán, säger att den enda lösningen för att få ner el- och bränslepriserna i EU är att sanktionerna mot Ryssland avslutas. Redan för 4 veckor sedan rapporterade ungersk media om att Orbán vill att dessa ska upphöra, detta samtidigt som EU diskuterade att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland. Under veckan har den ungerska befolkningen kunnat se plakat runt om i Ungern med budskapen ”Vi blir straffade av Bryssels sanktioner”. Vidare har den ungerska regeringen utlyst en så kallad nationell konsultation där befolkningen får svara på frågor om vad de anser om sanktionerna mot Ryssland. Initiativet är unikt med tanke på att Ungern är, såvitt vi vet, det första land som frågar sin egen befolkning vad de tycker om sanktionerna som i allra högsta grad påverkar deras liv. Tidigare i veckan upprepade Orbán att han vill att EU överger sanktionerna.

Skyhöga matpriser i Storbritannien

De skyhöga livsmedelspriserna driver den brittiska inflationen till den högsta nivån på 40 år. Förra månaden uppgick inflationen till 10,1 procent och det är ett hårt slag för de brittiska hushållen. Under september ökade inflationen i eurozonen till 9,9 procent i årstakt, jämfört med 9,1 procent i augusti.

INRIKES

Befolkningen har hårda tider men bankerna gör storvinster

En stor del av Sveriges befolkning får det allt hårdare när börsen sjunker, inflationen stiger, räntorna höjs och en lågkonjunktur är på ingång, men det finns en grupp som inte får det sämre i dessa hårda tider och det är bankerna. Detta skriver nu Andreas Cervenka på Aftonbladet. Handelsbanken är en av de banker som gör en rekordrapport trots att Sverige befinner sig i det svåraste ekonomiska läget på 30 år. Det nuvarande bank- och finanssystemet har på senare tid fått motta massiv kritik efter att det uppdagats att många av de kriser som uppstått hade kunnat förhindras av bankerna för länge sedan men också för att många banker gör rekordvinster samtidigt som befolkningen kan riskera att bli vräkta från sina boenden.

Kvinnor mer oroliga än män för ekonomin

Mer än en tredjedel av svenskarna oroar sig för sin egen hushållsekonomi. Kvinnor oroar sig mer än män, speciellt i åldersgruppen mellan 30-49 år. En förklaring till varför kvinnor oroar sig mera kan vara att de generellt tjänar mindre än män och ofta står för en större del av hushållskostnaderna, säger Magnus Hjelmér på Ica-banken.

Ung och okvalificerad klimat- och miljöminister

Romina Pourmokthari, från Liberalerna, blir Sveriges nya klimat- och miljöminister i Ulf Kristersson nya regering. Romina är endast 26 år, vilket gör hennes till Sveriges yngsta minister någonsin. Tidigare var Romina ordförande för Liberalernas Ungdomsförbund. Romina har efter utnämningen, fått massiv kritik på bland annat Twitter men även på etablerade nyhetsmedier. Flera ifrågasätter hennes kompetens att överhuvudtaget bli minister, Romina har enbart studerat statsvetenskap på Uppsala universitet, jobbat i två år i restaurangbranschen och sedan varit politisk aktiv i Liberalerna. Flera hävdar att inget av hennes tidigare erfarenheter gör henne kvalificerad att bli klimat- och miljöminister och att många länder därför inte kommer att kunna ta svensk politik seriöst. I politiken har Romina utmärkt sig som feminist och antirasist och flera gånger attackerat Sverigedemokraterna och de andra borgerliga partierna.

SD-ledamoten Elsa Widding ifrågasätter den förda klimatpolitiken

Den nyinvalda riksdagsledamoten för Sverigedemokraterna Elsa Widding anser att det saknas vetenskapligt stöd för klimatkrisen som den idag beskrivs. Det var i talarstolen i riksdagen som Widding problematiserade kring den påstådda klimatkrisen. Widding sa även att, citat: ” Allt vi gör inom klimatområdet är symbolpolitik”, slutcitat. Flera andra har tidigare ifrågasatt hur allvarlig klimatkrisen är men frågan får nästan aldrig gehör på ett nationellt plan. FrihetsNytt kunde tidigare avslöja att SVT inte har haft med en enda person som ifrågasätter klimatkrisen på 10 års tid. När FrihetsNytt får prata med SVT:s redaktionschef, Anna Schytt, erkänner hon att det är ett aktivt val från deras sida att hålla dessa åsikter utanför debatten. Om Klimatfrågan, efter Elsa Widdings uttalande i riksdagen, nu kommer att diskuteras öppnare och utan censur återstår att se.

Gyllene Tider återförenas nästa sommar

Gyllene Tider återförenas och ska ut på en sommarturné näst år. Gyllene tider firade sitt 40-års jubileum 2019 och tanken var att turnén då skulle vara att avsked till fansen men nu meddelar alltså Gyllene Tider att de ger sig ut på turnén som kallas ”Hux Flux” den 7 juli.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter