Nyhetssändning 19 september

UTRIKES

USA kommer försvara Taiwan militärt

USA:s president Joe Biden säger att USA kommer att försvara Taiwan militärt om de angrips av Kina. Uttalandet kommer från en intervju gjord i CBS NEWS. Biden har tidigare varit otydlig avseende sin hållning i konflikten mellan Taiwan och Kina men efter det nya uttalandet kvarstår inga tvivel. Att USA agerar världspolis och lägger sig i andra länders angelägenheter kritiseras starkt, inte minst från Kina. Ännu har ingen kommentar kommit från Kinas ledning men Frihetsnytt fortsätter att bevaka händelseutvecklingen.

Starlink – nu i hela världen

Satellitsystemet Starlink är nu aktivt över hela världen, inklusive på Antarktis. Elon Musks företag vill lansera ett telekomnätverk baserat på satelliter som ska erbjuda ett snabbare, stabilare och billigare internet och det har nu nått en milstolpe där systemet täcker alla världens kontinenter. Starlinks ses dock som ett hot mot nuvarande telekomsystems monopolställning.

Iranska kvinnor bränner hijaben

I Iran bränner kvinnor nu sina sjalar och klipper av håret i protest mot regimens hijabtvång och demonstrationer har hållits utanför Teherans universitet för kvinnors frihet. Dessa protester blossade upp efter 22-åriga Mahsa Aminis död i fredags. Den unga kvinnan dog efter att ha gripits av sedlighetspolisen tidigare under veckan.

INRIKES

Ny statsminister tidigast den 30 september

En ny statsminister kan vara klar att presentera tidigast den 30 september. Först ska riksdagen besluta om en eventuell ny talman. Därefter lägger denne fram förslag om ny statsminister till riksdagen vilket kan ske tidigast den 29 september. Idag inleddes talmansrundorna, med nuvarande talmannen Andreas Norlén.

Paludan vill starta en ny kyrka i Sverige

Partiledaren för Stram Kurs, Rasmus Paludan, planerar att starta en ny kyrka i Sverige. Efter ett intensivt arbete i den svenska valrörelsen där resultat inte blev som Paludan hade hoppats planerar han att lansera en egen kyrka där han själv ska vara ärkebiskop. Namnet på kyrkan ska vara ”Sankt Jakob Mordödarens kyrka” ett namn som Kammarkollegiet dock har avslagit. Paludan säger att han trots motgången ska fortsätta jobba för att lansera sin kyrka eftersom det är viktigt att bekämpa islam i Norden och Sverige.

Avdankade statsråd inte utan försörjning

Hälften av de avgående socialdemokratiska statsråden har inte kandiderat till riksdagen, bland annat utrikesminister Ann Linde och energiminister Khashayar Farmanbar. Oavsett om de kommer stå utan arbete i höst kommer de avgående ministrarna inte stå utan försörjning då de kommer få 145 000 skattekronor i månaden i ett års tid. Ersättningen till ministrarna har fått hård kritik i sociala medier där många hävdar att den är alldeles för hög och att det egentligen är en form av korruption. Under valrörelsen har flera mindre partier velat sänka ersättningarna till politiker som de anser är alldeles för höga.

Börsen öppnade negativt
Den svenska börsen inledde idag negativt efter att också ha stängt negativt i fredags. Bland de stora förlorarna fanns SBB som föll tungt efter dubbla riktkurssänkningar.
Billigare bensin och dyrare diesel

Priset på bensin sjunker nu medan priset på diesel höjs. Prisskillnaderna kommer efter att drivmedelskedjorna har ändrat riktpriserna. Riktpriset på 95-oktanig bensin på bemannade stationer sänks 20 öre till 18,88 kronor per liter. Riktpriset på diesel höjs samtidigt med 40 öre till 23,51 kronor per liter.Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter