UTRIKES
Protester i Brasilien efter valet
Brasiliens president Jair Bolsonaro förlorade presidentvalet mot Lula Da Silva. Valet var väldigt jämnt och när resultatet stod klart framkom att det skiljer mindre än en procent mellan kandidaterna. Jair Bolsonaro fick 49,1% och Lula De Silva fick 50,9% av rösterna. När valresultatet offentliggjordes kom anklagelser om att det ska ha förekommit valfusk till Lula Da Silvas fördel. Detta fick en stor del av befolkningen att ge sig ut på gatorna och protestera. Upp emot 200 motorvägar blockerades och på flera håll har de protesterande uppmanat landets militär att genomföra en militärkupp. Protestanterna har även sagt att: ”Vi kommer inte acceptera att en korrupt kriminell ska styra oss”. I ett offentligt tal som avgående Bolsonaro höll till folket, väljer han att inte nämna det misstänkta valfusket utan poängterar att han kommer att följa konstitutionen, samtidigt som han tackar alla de miljoner medborgare som röstat på honom. Han uppmanar även de som protesterar att inte förstöra eller skada något.
Mellanårsvalen i USA blir en rysare
Nästa vecka är det mellanårsval i USA. Valet kan påverka den sittande presidenten Joe Bidens möjligheter att få igenom förslag, och resultatet i mellanårsvalet brukar alltid ge en fingervisning om hur presidentvalet kommer att gå. Just nu ser valet ut att bli en rysare och flera medier rapporterar om hur Demokraternas stöd minskar drastiskt där bland annat den svarta, traditionellt demokratiska, väljargruppen i större utsträckning överger partiet och istället väljer att stödja Republikanerna. Svenska Omni rapporterar att opinionsmätningar från USA visar att Republikanerna kan ta över den ena kammaren i kongressen, det vill säga representanthuset.
Ryssland återupptar spannmålsavtalet
Ryssland bekräftar nu att de återupptar sin medverkan i FN:s spannmålsavtal. Det ryska försvarsdepartementet anser att de har fått ”tillräckliga” garantier från Kiev och därför kan fortsätta att släppa fram transporter av spannmål från Ukraina över Svarta havet. Leveranserna avbröts tillfälligt under helgen efter anklagelser om att ett ryskt stridsfartyg vid Svartahavsflottan träffats i en ukrainsk drönarattack, uppger Expressen.
INRIKES
Politikers ersättningar granskas
SVT:s Uppdrag granskning tar åter upp hur politiker hittar vägar för att tillskansa sig så mycket ersättningar och arvoden som möjligt. Det handlar i granskningen om politiker som sitter som förtroendevalda i en kommun men bor i en annan. Enligt kommunallagen ska du vara folkbokförd och bosatt i den kommun där du har förtroendeuppdrag. Riksdagsledamoten och socialdemokraten Tomas Kronståhl är folkbokförd i en stuga i Västerviks kommun, men bor i en villa som han äger i Vimmerby kommun med sin hustru och på så sätt kan han behålla arvodet från kommunen. Kronståhl har dock efter SVT:s granskning lämnat sina uppdrag i Västervik. En av Sverigedemokraternas toppolitiker Stockholmaren Oscar Sjöstedt bestämde sig 2016 för att lämna sin hemstad och flytta till Skinnskatteberg i Bergslagen. Nu får han ersättning för dubbelt boende, resor till och från arbetet i riksdagen samt traktamente till en kostnad av cirka 14 000 kronor i månaden, enligt SVT.
Svenskarna oroade för arbetsmarknaden
Var fjärde svensk oroas för att förlora jobbet. I en ny studie från Sifo framgår att 90 procent av svenskarna är oroliga över arbetsmarknadens framtidsutsikter, 43 procent är nervösa över löneutvecklingen och hela 25 procent uppger att de är rädda att förlora jobbet. Statistiken är ödesdiger för Sverige och ställer höga krav på den nya regeringen att lösa den nu oroliga ekonomiska situation som Sverige befinner sig i.