Nyhetssändning 20 juni

UTRIKES

Fotboja på illegala migranter i Storbritannien

Illegala invandrare tvingas nu att bära fotboja i Storbritannien. Förra veckan rapporterade Frihetsnytt att Europadomstolen stoppade ett planerat återförande av illegala invandrare till Rwanda och beslutet med fotboja sägs härröra från detta beslut. Premiärminister Boris Johnson säger att det är viktigt att asylsökare inte får möjlighet att bara försvinna i landet. Storbritanniens försök att få ordning på asylprocessen och problemen med att illegala invandrare ofta går under jorden, möter kritik från vänstern i landet som hävdar att fotboja innebär att de illegala invandrarna därmed behandlas som djur.

Storbritannien går med på utlämning av Julian Assange

Storbritannien går nu med på att lämna ut Julian Assange till USA. Assange ses som en av yttrandefrihetens största förespråkare och en av de som tagit människors rätt till integritet, frihet och tillgång till information på allvar. Anledningen till att Assange i flera år levt i exil är att han avslöjat krigsbrott som USA:s militär har begått i mellanöstern. Många, däribland Assange själv, hyser stor oro att han inte kommer att få en rättvis rättegång och att han kommer behandlas hårt i amerikansk fångenskap. Frihetsaktivister över hela världen har hävdat att utlämningsfallet skulle ställa traditionell grävande journalistik inför rätta och kriminalisera de maktgranskande metoder som används av reportrar och nyhetsredaktioner över hela världen.

EU:s Coronafond lägger 700 miljoner på reklamkampanj
OBS! I nyhetssändningen sägs 700 miljarder kronor men det är alltså 700 miljoner kronor som är det korrekta antalet. 

EU:s Coronafond lägger nu 700 miljoner kronor från den fond som var avsedd att hjälpa länder med de problem som uppstått till följd av nedstängningarna, på en reklamkampanj, med bland annat en reklamfilm för fonden. Fonden har blivit kritiserad redan från start för att inte vara effektiv och att dess pengar hamnat i dåligt skötta ekonomier i södra Europa. Den svenska regeringen beslutade att ge fonden 175 miljarder svenska skattekronor trots att bidraget kommer att skuldsätta kommande generationer svenskar och att Sverige är det land som fått allra minst tillbaka. Reklamfilmen gjordes i syfte att få fler att tycka att fonden är en bra idé men enligt kommentarer på bland annat twitter har tittare starkt kritiserat fonden för att dels slösa med pengarna som givits den och att ägna sig åt propaganda för att lura yngre människor att tro att EU är ett bra initiativ.

INRIKES

Exproprieringslag tillåter tvångsköp av villor till förmån för invandrare

Den socialdemokratiska regeringen tar nu fram en exproprieringslag för att kunna tvångsköpa villor i svenskdominerade områden för att ge till invandrare i syfte att bryta den segregation som de själva varit med och skapat under decennier. Mellan 1967 och 2010 hade Sverige en liknande lag men kritiker menar att skillnaden från dagens förslag är att dessa totalitära maktbefogenheter motiveras av migrations- och integrationspolitiska argument. Villaägarnas riksförbund är starkt kritiska till lagförslaget och kritikerna reagerar också på inslaget av vänsterextremism i exproprieringslagen som målar upp svenskar som en vit priviligierad grupp som behöver tryckas åt till förmån för så kallade utsatta migranter.

Försvarsmakten köper artillerisystemet ”Archer”

Mikael Frisell, chefen för armémateriel på försvarsmakten fattade under förra veckan beslut om att köpa in artillerisystemet ”Archer” från svenska Bofors. Beslutet meddelades under vapenindustrimässan ”Eurosatory” i Paris. Köpet ligger i led med att upprätta divisionsartilleri enligt totalförsvarsbeslutet 2021-2025. Det anses generellt vara positivt att Sverige återigen satsar på sitt eget försvar och sin egen försvarsförmåga vilket innebär att Sverige i praktiken blir mindre beroende av krigsalliansen Nato.

Licensjakt på varg möjlig

Vargstammen i Sverige har ökat från 395 individer förra året till 460 i år. Det är tredje säsongen i rad som inventeringen av vargstammen visar på en ökning i Sverige och även Skandinavien i sin helhet. Den svenska vargens varande har länge varit en känslig fråga, särskilt de problem som vargen skapar för boskapsuppfödare och jägare. Ett av de mest uppmärksammade fallen var när företagsledaren Karl Hedin olagligt togs till fånga anklagad för att ha skjutit en varg utan tillåtelse vilket senare bevisades vara falskt. Nu har regeringen och en majoritet av riksdagen röstat för licensjakt på varg och inom kort ska länsstyrelserna meddelas om de kan besluta om jakten.

VETENSKAP

Kärleksfull mångfald inte möjlig enligt forskning

Forskaren Alex Giménez de la Prada vid institutet för analytisk sociologi på Linköpings universitet, har i en ny avhandling undersökt tendenserna till frivillig segregation mellan olika folkgrupper. Fenomenet kallas även ”White flight”. Hans forskning visar tydligt att vita svenskar inte vill bo i områden där andelen utomeuropéer är för stor. Forskningen visar samma sak för den andra gruppen, det vill säga att utomeuropéer föredrar att leva med sin egen folkgrupp hellre än i områden med stor variation av etniciteter. Sammanfattningsvis kan sägas att svenskar föredrar att bo bland svenskar och invandrare föredrar att bo med sina egna landsmän. Regeringens mål med en kärleksfull mångkultur skulle då enligt forskningen vara dömd att misslyckas.

Vitamin D kan förhindra missfall

Ny forskning visar på ett samband mellan missfall och brist på vitamin D. I en vetenskaplig granskning utförd av forskare vid Tommy’s National Centre for Miscarriage Research i Birmingham, Storbritannien, kunde forskarna se att de kvinnor som hade brist på vitamin D löpte dubbelt så stor risk att få missfall. Granskningen kommer som en positiv nyhet eftersom man nu kan tipsa gravida kvinnor om fördelarna med en bra kost och att ta kosttillskott på bland annat vitamin D tidigt i graviditeten för att minska risken för missfall.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter