Nyhetssändning 20 oktober

UTRIKES

Bondeuppror på Nya Zeeland

I flera städer i Nya Zeeland protesterar nu bland annat bönderna för frihet. Lantbruksfordon störde trafiken i Wellington, Auckland, Christchurch och andra städer genom sina protester mot en utsläppsskatt. Bönder samlades i städer över hela landet för att protestera mot regeringens planer på att, som första land i världen, beskatta utsläpp från lantbruksdjur.

Storbritanniens premiärminister avgår efter 6 veckor

Liz Truss avgår som premiärminister för Storbritannien. Beslutet meddelades idag kl. 14.30. Liz Truss blir Storbritanniens kortast tjänande premiärminister i historien med bara 6 veckor på posten. Anledningen till avgången sägs vara inflationen och en misslyckad ekonomisk plan som ledde till finansministern Kwasi Kwartengs avgång. Vem som nu tar över premiärministerposten återstår att se.

INRIKES

Nordea ökar sina vinster trots inflation och kristider

Bankernas ekonomiska framgångar fortsätter, till skillnad från andra företagares och vanliga medborgares tuffare ekonomiska situation. Även Nordea, likt Handelsbanken som vi rapporterade om igår, gör nu enorma vinster samtidigt som de flesta andra alltså förlorar. För tredje kvartalet visar de en rörelsevinst på ungefär 1,49 miljarder kronor, före kreditförluster. VD:n Frank Vang-Jensen uttrycker, inte förvånande, förnöjsamhet med bankens tredje kvartal. 

Professor på KTH vädjar om kärnkraft

KTH-professorn Pär Olsson säger att det är bråttom att fatta konkreta beslut om kärnkraften. Annars, citat: ”Kommer Sverige stå med ett absurt energisystem om 25 år där vi inte har någon storskalig inhemsk produktion”, slutcitat. Detta bekräftas av alltfler experter inom energibranschen, bland annat professorn i kärnfysik Jan Blomgren.

Stor risk för varsel inom byggsektorn

Byggföretagen går just nu väldigt bra men kommer inom några månader tvingas säga upp många anställda. Inte sedan 1990-talet har så många arbeten inom byggsektorn hotats. Situationen beror på såväl kraftigt ökade kostnader som minskad köpkraft bland konsumenter. 

Regeringens beslut: 168 miljarder kronor i bistånd

Sverige kommer endast att sänka det internationella biståndet med 2,4 procent till 56 miljarder kronor. Ett av Sverigedemokraternas mål med den nya regeringskonstellationen var att minska det internationella biståndet, men detta blev alltså ett stort nederlag för SD. Regeringspartierna körde istället över SD och vi kommer därför totalt under tre års tid betala 168 miljarder kr i bistånd till andra länder. Hur mycket inflytande Sverigedemokraterna verkligen kommer att få hos den regering man hjälpt fram är oklart.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter