Nyhetssändning 21 oktober

UTRIKES

Innebär detta slutet för Tory-partiet?

Efter den senaste tidens turbulens inom det brittiska konservativa Tory-partiet spekuleras nu kring om partiet är dödsdömt. Det var igår som premiärminister Liz Truss meddelade sin avgång och och partiet har nu en vecka på sig att ta fram en ny partiledare, tillika premiärminister. Tory-partiet har försökt tillfredsställa kraven från den finansiella eliten genom att tillåta en väldigt stor migration och nu senast även genom att tillsätta en regering med minimalt antal vita män. Dessa åtgärder har dock visat sig impopulära hos den brittiska befolkningen. Det engelska arbetarpartiet, Labour, har enligt flera opinionsundersökningar en förkrossande majoritet av väljarstödet. Nästa val ska hållas som senast i början av 2025.

Kristersson kommer att besöka Erdogan

Turkiets president Erdogan säger att han kommer att träffa statsminister Ulf Kristersson för att diskutera Sveriges Nato-ansökan och utlämningar av de kurder som Turkiet klassar som terrorister. Ett ytterligare villkor för att Erdogan ska godkänna Natoansökan är att Sverige lyfter det vapenembargo man har mot Turkiet. Kristersson bekräftade den planerade resan på en pressträff under gårdagen och passade också på att ge sin försäkran om att en kärnvapenplacering i Sverige inte kommer att möta några hinder, allt i enlighet med Natos kärnvapendoktrin.

Fransmännen rasar mot myndigheternas slapphet

Frankrike skakas av nyheten om att en 12-årig fransk flicka som försvann för en vecka sedan, har hittats bunden och halshuggen i en resväska i Paris. Flickan hade även utsatts för grov våldtäkt. De misstänkta förövarna uppges vara tre algerier, varav en kvinna med ett utvisningsbeslut som de franska myndigheterna inte hade brytt sig om att följa upp. Nu höjs många röster runt om i Frankrike och den nationelle högerpolitikern Eric Zemmour och hundratals andra människor samlades i Paris för att kräva, inte bara utvisning, utan också uppföljning av efterlevnaden av utvisningsbesluten från myndigheternas sida.

INRIKES

Tryggad försörjning för före detta ministrar och riksdagsledamöter

Flera ministrar som avgick förra året, bland andra Miljöpartiets språkrör Per Bolund och tidigare landsbygdsministern Jennie Nilsson, Socialdemokraterna, tar ut fallskärm trots att de sitter kvar i riksdagen, rapporterar SVT. Dessa får då cirka dubbelt så hög lön som andra riksdagsledamöter som får 71 500 kronor i månaden. Per Bolund meddelar till SVT att, citat: ”Det är ett omställningsår och praxis att det används, det har jag också gjort”, slutcitat. Under ett år efter att ministrar avgått har de rätt till ersättningen som motsvarar full statsrådslön, på 145 000 kronor per månad. Även före detta riksdagsledamöter kostar skattebetalarna enorma summor. Förra året betalades 18 miljoner skattekronor ut till tidigare ledamöter, skriver tidningen Altinget. Efter det senaste valet har ytterligare ett 90-tal ex-ledamöter rätt till ersättning.

Sverigedemokraterna förlorar makten i Sölvesborg

Sverigedemokraterna förlorar makten i Sölvesborgs kommun trots att partiet fick närmare 40 procent av rösterna. Samarbetssvårigheter har enligt uppgift uppstått mellan SD och Moderaterna när de senare fick färre ordförandeposter efter att de backat i senaste valet. Bedömare menar nu att sjuklöverns beteende i Sölvesborg kan komma att visa sig systematiskt även på riksplanet, i de kommuner där SD blir största parti utan egen majoritet. Sölvesborgsmoderaterna väljer nu att istället samarbeta med Socialdemokraterna och Centerpartiet.

Slöja eller inte i reklamen?

Livsmedelsföretaget Mathem har kritiserats hårt efter att de använt en reklambild med en kvinna iklädd slöja i sin marknadsföring och nu väljer företaget att ta bort bilden. Kan de iranska kvinnornas protester mot slöjtvånget innebära att även svenska företag slutar med slöjor i sin marknadsföring, är det nu många som undrar. Mathem svarar på kritiken med, citat: ”På grund av vad som händer i Iran förstår vi att den kan uppfattas som tondöv”, slutcitat och meddelar att bilden ska tas bort.

Olja kan rädda värmen i vinter

Oljekraftverket i Karlshamn anställer nu personal för att kunna öka elproduktionen ytterligare inför vintern. Så snart är det oljeeldade kraftverket redo att vara nationell effektreserv för att undvika en akut elbrist.Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter