Nyhetssändning 22 juni

UTRIKES

Kina vill granska kommentarer på sociala medier innan publicering

Cybermyndigheten i Kina har i dagarna presenterat ett utkast till förslag på nya regler som innebär att alla kommentarer på kinesiska sociala plattformar måste granskas innan de publiceras. Det kommuniststyrda landet har gjort sig känt världen över för att applicera hårda censurlagar mot allt som inte ligger i linje med vad kommunistpartiet tycker. Kinas politbyrå, som är ökänd för sina stränga inskränkningar av mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, har för avsikt att verkställa förslaget omedelbart när det godkänns.

Joe Biden kallas ”illegitim president” av sitt eget parti

Republikanerna i Texas har under den gånga helgen genomfört ett konvent där man kommit överens om en rad nya punkter i sin nya partiplattform. En av punkterna har väckt stor uppmärksamhet eftersom den kallar USA:s sittande president Joe Biden för ”illegitim president”. När den förre presidenten Donald Trump förlorade mot Joe Biden i valet 2020 anklagades Biden för att ha fuskat och att det var anledningen till att han vann valet. Även Donald Trump har vid flertalet tillfällen hävdat detta.

EKONOMI

Börsens förlorare Netflix och Meta Platforms

Igår stängde de amerikanska börserna på Wall Street på grönt efter förra veckans stora nedgångar. Elon Musks företag Tesla, som tillverkar och säljer elbilar, var det företag som steg mest och avslutade dagen på topp. Uppgången kom efter att Elon Musk klargjort detaljer kring företagets planerade nedskärningar. Gårdagens förlorare var bland annat Netflix och Meta Platforms.

Nya konkurrenter på elbilsmarknaden

Nyligen har två nya konkurrenter, Rivian och Lucid, dykt upp på elbilsmarknaden. Teslas VD Elon Musk, målar upp en mörk framtid för de uppkommande konkurrenterna och säger att de går mot en hård konkurs. Konkurrensen i bilindustrin är hård då den kräver mycket kapital för att komma igång men också tillräckligt kapital för att kunna hålla ut en längre period av negativa ekonomiska resultat innan försäljningen sätter fart.

INRIKES

Hålet i Estonia mycket större än man tidigare uppgett

Sveriges och Estlands gemensamma undersökning av Estonia har nyligen resulterat i upptäckten av ett 40 meter stort hål i Estonias skrov. De preliminära studierna som genomfördes förra året mätte att skadan på styrbords sida var 4 meter hög och 22 meter lång men nu har den nya undersökningen visat att skadan är minst 6 meter hög och 40 meter lång. Ungefär 25 000 bilder har tagits i syfte att skapa en mycket detaljerad 3D bild med exakta färger, geometri och modell av vraket. 3D bilden kommer att vara klar inom två till tre månader. Anhöriga till de som dog ombord på Estonia när fartyget förliste 1994 hoppas nu att bilden släpps till allmänheten och att de får upprättelse och tydliga svar på vad som egentligen hände i samband med katastrofen. 

Elsa Widding ny energiförsörjningsutredare för Sverigedemokraterna

Civilingenjören Elsa Widding har nyligen utsetts till Sverigedemokraternas särskilda utredare för energiförsörjning. Elsa Widding har gjort sig känd genom att bland annat medverka på mediekanalen SwebbTV där Widding diskuterat de oklarheter som finns kring klimatfrågan. Widding har tidigare blivit hårt kritiserad av Sveriges television men många, däribland hon själv, anser att statligt ägda SVT ägnat sig åt att ”förfölja enskilda medborgare” i syfte att tysta henne och därmed förbigå den grundlagsskyddade yttrandefriheten.

Kakabaveh återigen vågmästare i dagens budgetomröstning

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh kan återigen, tack vare sin vågmästarroll, avgöra budgetomröstningen idag. FrihetsNytt har tidigare rapporterat om att Kakabaveh har utnyttjat sin vågmästarroll för att hindra missförtroendeförklaringen mot Morgan Johansson och för att sänka det socialdemokratiska budgetförslaget som det röstades om i förra veckan.

Miljöpartiet – det mest hatade partiet

Miljöpartiet är Sveriges mest hatade parti skriver Dagens Nyheter. Björn Wiman som är kulturchef på Dagens Nyheter anser att det är en kulturfråga att Miljöpartiet är så illa omtyckt. Wiman skriver bland annat att han inte kan förstå varför folk blir arga på Miljöpartiet när priset på bränsle höjs och tycker att ilskan istället bör riktas mot länderna som producerar oljan. Det höga bränslepriset beror bland annat på den världsunikt höga skatten på drivmedel som Miljöpartiet i allra högsta grad var med och beslutade om.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter