Nyhetssändning 22 september

UTRIKES

Staten New York stämmer familjen Trump

Staten New York stämmer Donald Trump och tre av hans barn. Anklagelsen är att USA:s tidigare president och tre av hans barn och delar av hans organisationer ska ha sysslat med ekonomiskt bedrägeri under flera års tid. Stämningen rör upp känslor i USA där många anser att detta bara är ett sätt att hindra Donald Trump från att kandidera i presidentvalet 2024. Demokraterna styr delstaten New York och flera hävdar att stämningen är politiskt motiverad från delstaten som under längre tid öppet visat sin avsky mot Donald Trump.

USA:s centralbank höjer styrräntan

USA:s centralbank FED trippelhöjer räntan för tredje gången i rad. Den var under gårdagen som FED höjde styrräntan med 75 punkter och räntan ligger nu på den högsta nivån sedan finanskrisen 2008. Anledningen till höjningen är enligt FED själva den inflation som nu sprider sig över hela västvärlden. Beslutet slog genast mot den amerikanska börsen som avslutade på minus igår.

EU kommer införa ytterligare sanktioner

EU kommer nu att anta nya sanktioner efter Putins besked om att delmobilisera landet. Uttalandet kommer från utrikesminister Ann Linde efter ett möte med EU:s utrikesministrar. Vad de nya sanktionerna kommer att innebära ska förhandlas fram i EU med start idag. De tidigare sanktionerna som EU infört har hårt drabbat västvärlden och att de nya sanktionerna kommer att förvärra situationen bedöms som högst sannolikt. Huruvida EU kommer att ta hänsyn till den egna befolkningen när de nya sanktionerna förhandlas fram är oklart men kritiken och protesterna fortsätter att öka mot EU.

Tyskarna fortsätter protesterna

Demonstrationerna i Tyskland fortsätter. Igår kunde FrihetsNytt rapportera om att producentpriserna i Tyskland är de högsta sedan andra världskriget och att energipriserna höjts 139 procent bara det senaste året. Många tyskar är nu oroliga för den kommande vintern och ger sig ut på gatorna för att protestera. Protesterna har pågått under en längre tid men ökat i omfattning de senaste veckorna. På sociala medier hyllas det tyska initiativet och många menar att det är modigt att protestera mot globalismen och för sin egen frihet.

INRIKES

Svenska kronan historiskt låg

Den svenska kronan är nu på en historiskt låg nivå efter den amerikanska centralbankens höjning av styrräntan. Under morgonens handel var kronan värd 11:14 kronor per dollar vilket slog tidigare bottennotering från 2001 där kronan handlades för 11:04 kronor per dollar. Den svenska börsen öppnade även på minus i likhet med den amerikanska. Den stora anledningen till den försämrade ekonomin är den stigande inflationen som enligt många grundar sig på en ansvarslös politik.

Hedin-fallet upp i hovrätten idag

Karl Hedin-målet tas upp i rätten igen efter 1,5 år sedan tingsrättens friande dom. Industrimannen Karl Hedin blev under 2018 anklagad för att illegalt ha skjutit en varg. Strax därefter blev Hedin gripen under högst olämpliga former. Rättsprocessen mot Hedin varade ända fram till 2021 när han blev friad i tingsrätten. Nu tas fallet åter upp i Hovrätten och många frågar sig vad anledningen till detta egentligen är eftersom flera rättskunniga, däribland Karl Hedins advokat Sven Severin, säger att utsikterna att domen ska ändras i princip är obefintliga.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter