Nyhetssändning 24 maj

Utrikes

Årets World Economic Forum-möte inleddes i måndags i Davos i Schweiz. Några av agendapunkterna är Ukrainakonflikten, globaliseringens urholkning och den nya farsoten apkoppor. Stående på dagordningen är förstås också den vanliga oron över klimatet. Huruvida man kommer belysa det faktum att många av de klimatängsliga deltagarna själva flyger till Davos med privatplan är oklart. 

Ukraina

Ryska trupper utförde ett angrepp på Liman, den sista större staden under ukrainsk kontroll öster om floden Donets. Strider pågår nu i staden och den kanadensiske journalisten Neil Hauer skriver att en ukrainsk polis vittnat om att de inte klarar av att hantera de ryska flyganfallen.

USA

Joe Bidens popularitet når nu nya bottenrekord. Endast 2 av 10 amerikaner anser att USA är på rätt väg under Bidens ledning. Orsaker som kan anses ligga bakom katastrofsiffrorna för den sittande presidenten är hanteringen av coronapandemin, kriget i Ukraina, sanktionerna mot Ryssland och den inhemska ekonomin som har drabbat vanliga amerikaner hårt. Donald Trump har samtidigt sagt att han kan tänka sig ställa upp till val igen, något som många amerikaner säger sig vara positiva till. 

Iran

I Teheran har överste Hassan Sayad Khodayari avrättats på öppen gata. Enligt iransk media ligger den israeliska underrättelsetjänsten Mossad bakom dådet men meddelar att några av gärningsmännen har gripits. I torsdags mötte Israels försvarsminister sin amerikanske kollega i Washington med budskapet att något måste göras åt de olika iranska aggressionerna som de säger sig drabbas av och att de vill se en starkare inblandning av USA i området, vilket den amerikanske ministern utlovade.

Inrikes

Organisationen Baltic Waters gör nu försök med att återetablera torsken i Östersjön via projektet ReCod. Torsklarver, stadiet innan yngel, planteras ut på vissa anpassade platser och förhoppningen är att dessa ska ha en bättre chans än de sårbara fiskäggen att klara sig. Baltic Waters bedriver också en kampanj mot det skadliga industrifisket med trålning längs Östersjöns kuster genom upplysning och namninsamlingar. Genom nya typer av trålar kan man samtidigt som man fångar flundra och rödspätta släppa igenom den rödlistade torsken. Enligt organisationen blir över 90% av fiskfångsten djurfoder och alltså inte mat på våra tallrikar.

Utrikesminister Ann Lindes försök att övertyga Turkiet om att godkänna Sveriges medlemskap i Nato vid ett möte i förra veckan kan nu ha gått om intet. Linde sägs ha tappat humöret under mötet och anklagat Turkiet för att försöka sänka hennes feministiska utrikespolitik. Linde fick tillrättavisas med en skarp tillsägelse. Flera röster ifrågasätter nu Ann Lindes lämplighet som utrikesminister med hänvisning till sin oförmåga att kontrollera sitt känsloliv vid möten på högsta nivå där även Sveriges rikes säkerhet är inblandad. En källa som tidigare jobbat på regeringskansliet bekräftar nu till FrihetsNytt bilden av att Ann Linde har stora svårigheter att kontrollera sitt humör. 

Ayman Osman, narkotikadömd vänsterextremist som jobbar åt Expressen ofredade i söndags den prisbelönte journalisten Christian Peterson genom att spotta honom i ansiktet, rapporterar FriaTider. Christian valde att stå på sig och svara upp mot Osmans aggressiva beteende och ett kortare meningsutbyte uppstod. Den vänsterextrema Osman är nu polisanmäld för ofredande. Peterson hyllas nu på sociala medier för sitt mod och sitt agerande.

Överbefälhavare Michael Bydén skiljer sig efter 23 års äktenskap och ertappas också med att ha en otrohetsaffär. Inom försvarsmakten har detta blivit en stor skandal och flera av de egna soldaterna är mycket kritiska till agerandet. Att överbefälhavaren har en älskarinna samtidigt som han är gift menar man kan utgöra en allvarlig säkerhetsrisk.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter