Nyhetssändning 24 oktober

UTRIKES

Ny premiärminister i Storbritannien igen

Idag har det brittiska konservativa partiet Tories valt den tidigare finansministern Rishi Sunak som partiledare och således har landet även en ny premiärminister. Hans främsta rival, Penny Mourdaunt, fick inte ihop tillräckligt med mandat för att kunna utmana om posten. Den tidigare premiärministern Boris Johnson gav nyligen också upp efter att han inte hade tillräckligt stöd inom partiet. Den 42-årige Sunak blir den tredje premiärministern på mindre än två månader i det ekonomiskt turbulenta och hårt pressade Storbritannien.

Staden Madrid tvingas återbetala lockdown-böter

Madrid tvingas återbetala 1,7 miljoner euro till cirka 5 600 invånare som bötfällts för att de bröt mot covidrestriktionerna under Spaniens lockdown. Förra året förklarades restriktionerna som infördes i Madrid i början av covidutbrottet som olagliga av den spanska författningsdomstolen då de infördes utan ett parlamentariskt godkännande, rapporterar Samnytt.

Polen satsar på kärnkraft

Under hösten har Polen har ändrat sin lagstiftning för att möjliggöra utbyggnad av kärnkraft i avsikt att minska sitt kolberoende, skriver Dagens PS. Till 2040 vill Polen ha färdigställt sex stora reaktorer och den första beräknas kunna tas i drift under 2033.

INRIKES

Klimataktivister döms

12 klimataktivister har dömts i Solna tingsrätt för sabotage efter att ha blockerat trafiken på E4an, rapporterar TT. Det var i slutet av augusti i år som 12 klimataktivister blockerade en motorväg i Solna, norr om Stockholm. Syftet med blockeringen var att  ”Rädda livet på alla i Sverige och världen,” enligt ett uttalande från en av aktivisterna under ett förhör. Aktionen orsakade inte bara milslånga köer mitt i morgonrusningen utan hindrade även en ambulans under utryckning att ta sig till sjukhus med en person i behov av akut hjälp. Nio av de åtalade döms till villkorlig dom, tre till skyddstillsyn, och två av aktivisterna tilldöms även dagsböter.

Kriminella häktas för skottet i Södra länken

I fredags sköts en 21-årig man till döds i biltunneln Södra länken i centrala Stockholm. Nu häktas tre män, alla med kopplingar till grov organiserad brottslighet, misstänkta för mord, rapporterar TV4 Nyheterna. Polisens teori enligt Aftonbladet, tycks dock vara att mannen dödades av ett vådaskott.

Stockholmsbörsen uppåt

Stockholmsbörsen inledde måndagen med att stiga en procent. Uppgången tros ske till följd av att Wall Street lyfte över 2 procent i fredags. Hong Kong-börsen dök dock rejält i helgen efter att det kinesiska kommunistpartiet höll sin kongress.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter