Nyhetssändning 25 juli

UTRIKES

Varannan amerikan tror på inbördeskrig

Varannan amerikan tror på risken för inbördeskrig visar en färsk undersökning. En forskargrupp knuten till Yale-universitetet genomförde nyligen en undersökning som visade att 50,1 procent av amerikanarna tror att USA kommer att drabbas av ett inbördeskrig inom några år. Undersökningen sägs vara representativ för befolkningen och utfallet bekräftar den bild som länge spridits om att USA får en allt starkare polarisering mellan de politiska grupperna i landet.

Ungern förbjuder HBTQ-propaganda till minderåriga

Nyligen införde Ungern en lag som begränsar möjligheterna för HBTQ-organisationer att locka in barn och ungdomar i sin verksamhet. Lagen förbjuder spridande av material som ”främjar eller visar” transsexualism, könsbyten eller homosexualitet till minderåriga. Trots att den stora majoriteten av den ungerska befolkningen är för lagen stäms nu Ungern av EU-kommissionen som hävdar att lagen kränker ”grundläggande demokratiska fri- och rättigheter”. Stämningen är det andra steget i en rättsprocess som EU inledde mot Ungern och även Polen i juli förra året för att tvinga länderna att bli mer som Sverige i HBTQ-bemärkelse. Polska och ungerska diplomater och politiker protesterar nu mot EU:s behandling av dem.

Orbán: Inget Ukrainakrig med Trump vid makten

Ungerns president, Viktor Orbán, säger att om Trump vore USA:s president skulle det aldrig ha blivit något krig i Ukraina. Det var under ett besök i Rumänien som Orbán gav sin syn på kriget och omvärlden. Vidare sa Orbán att om Ungern håller sig borta från kriget, invandringen, genusvansinnet och den ekonomiska krisen så kommer landet att behålla sin välfärd och framgång. Donald Trump har, som Frihetsnytt tidigare rapporterat, gett signaler om att han kommer att ställa upp i valet 2024.

INRIKES

Jeff Ahl: De är desertörer, inte flyktingar

Den tidigare riksdagsledamoten Jeff Ahl, menar att det är en skillnad på flyktingar och desertörer och hävdar att många som kommit till Sverige ska skickas hem igen. Det var under ett torgmöte som Alternativ för Sverige-kandidaten hävdade att när kvinnor och barn flyr ett krig är de flyktingar och bör omhändertas på bästa möjliga sätt, men när krigsdugliga män flyr ett krig i sitt hemland ska de kallas desertörer och skickas tillbaka med omedelbar verkan så att de kan utföra sin plikt. 

10 gånger högre elpriser till vintern

Södra Sverige riskerar skyhöga elpriser och strömavbrott under hösten och vintern. Detta är något som man aldrig tidigare upplevt enligt Svenska kraftnäts chefsstrateg Niclas Damsgaard. Priserna kan stiga med 10 gånger under vissa perioder och på grund av bristande förmåga att producera tillräckligt mycket el kan vissa delar av samhället medvetet stängas av för att andra samhällsviktiga funktioner ska kunna fungera. Regeringen har fortfarande inte någon lösning på problemet och så sent som förra veckan sa Miljöpartiet att de kan tänka sig ännu högre priser på drivmedel, vilket skulle vara ödesdigert för den redan pressade befolkningen.

Kampsporten räddade Jossan vid överfallet

Den unga Härnösandsbon Jossan Nordén förföljdes, attackerades och blev sexuellt ofredad när hon var på väg hem från gymmet häromdagen. Jossan förvånade dock de två utländska förövarna genom att ge den ena mannen ett kok stryk följt av en uppmaning om att lämna henne ifred. Jossan som utövar kampsport kunde tillsammans med hennes man handgripligen hålla kvar de två männen tills polisen anlände. Många uppmanar nu unga kvinnor att börja träna kampsport för att kunna freda sig själva.

Inflationen borta om något år

Handelsbankens chefsekonom, Jens Magnusson, säger till Sveriges Television att 2024 kommer inflationen att vara borta och ekonomin kommer återgå till normalläge. Även professorn i nationalekonomi, Annika Alexius, är hoppfull och säger att inflationen kommer att öka på kort sikt men avta redan om några månader för att vara tillbaka på 2 procent inom 1 till 2 år.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter