Nyhetssändning 25 oktober

UTRIKES

Ryssland varnar för smutsiga bomber

Rysslands försvarsminister, Sergej Sjojgu hade i söndags ett möte med Storbritanniens försvarsminister där han anklagade Ukraina för att de skulle kunna komma att använda en smutsig bomb framöver. Vidare på måndagseftermiddagen varnade Igor Kirillov, kommendör för Rysslands enhet för skydd mot massförstörelsevapen, för påstådda ukrainska planer på att detonera en så kallad ”smutsig bomb” på eget territorium. Västmakterna avvisar påståendena som en ursäkt från Rysslands sida att eskalera konflikten i Ukraina. En smutsig bomb är alltså inte en atombomb utan en bomb som fylls u med radioaktiva material som sedan i explosionen sprider sig och orsakar stor skada även efter att explosionen ägt rum.

Pfizers och Modernas vaccin testades inte före lanseringen

När vaccinen mot covid-19 lanserades var det under förespeglingen att de skulle bidra till att stoppa överföringen av smittan. Men varken Pfizers eller Modernas vaccin testades över huvud taget i detta avseende före lanseringen, uppger det schweiziska läkemedelsverket Swissmedic enligt tidningen Weltwoche som begärt svar på frågan. ”Förbundsrådet Alain Berset och hans federala folkhälsokontor spred budskapet att de ovaccinerade skulle överföra viruset lättare än de vaccinerade. Det var ren propaganda, som vi vet idag.”, skriver Weltwoche. Efter att vaccinen ”fälttestats” på miljarder människor vet man idag att de inte stoppar smittan och det är tveksamt om de ens minskar den, men att de däremot skyddar mot svårare sjukdom. Enligt Weltwoche är dock även det sistnämnda tveksamt. Svenska Folkhälsomyndigheten har ännu inte besvarat en fråga från Frihetsnytt om vad man hade för underlag när man gav råd om allmän vaccinering.

INRIKES

Inflationen har inte nått taket ännu säger Swedbank

Enligt den svenska banken Swedbank har inte Sverige nått sin högsta notering avseende inflationen. Bankens chefsekonom Mattias Persson säger, citat; ”Med hög skuldsättning och en stor andel hushåll som har rörlig ränta på sina bolån, kommer Riksbanken att få svårt att hålla ett respektfullt avstånd till Europeiska centralbanken. I slutet av nästa år inleder Riksbanken en rad räntesänkningar på totalt 75 punkter, vilket i slutänden resulterar i en styrränta på 2,25 procent 2024” Slutcitat. Vidare räknar Swedbank med att bostadspriserna i Sverige faller 15 till 20 procent från toppen i februari 2022 till botten under det första halvåret 2023.

Politikerna höjer sina löner trots lågkonjunkturen

Samtidigt som Norrtälje går mot sämre tider med ökad inflation och lågkonjunktur bestämmer sig styret i kommunen för att chockhöja sina egna löner. Bland annat har det under måndagens möte i kommunfullmäktige klubbats en ny ersättningsmodell som ökar kommunstyrelsens ordförande, Bino Drummonds, Moderaterna, lön med nästan 27 procent till 110 400 kronor i månaden. Beslutet att höja sina redan höga löner får massiv kritik men beteendet verkar inte vara unikt för Norrtälje. Även i Eskilstuna har kommunpolitikerna ovanligt höga löner, oftast mer än den dubbla snittlönen i Sverige.

Reaktorer kan köras ända till 2060 bedömer Vattenfall

Vattenfall bedömer att bolagets existerande fem reaktorer borde vara möjliga att köra till 2060 i stället för till 2040, som var den tidigare bedömningen. Samtidigt meddelar Vattenfalls vd Anna Borg att det är för sent att återstarta Ringhals 1 och 2. Hon talar om kärnkraften som en viktig, långsiktig del av den svenska energiplaneringen, men att det kommer att behövas mer av allt – även sådant som vindkraft och solenergi – för att nå de uppsatta målen för Sveriges energiproduktion.

Stor risk att spara information i ”molnet”

Att spara information i det så kallade “molnet” på internet, kan innebära en säkerhetsrisk, det skriver Computer Sweden. De skriver att 96 procent av de 1663 svarande säkerhetsexperterna anser att det är osäkert att spara i molnet, då det resulterar i en ökad risk för informationen att hamna någon annanstans. ”Molnet” kallas data och innehåll som sparas och lagras online, vilket gör det möjligt för användaren att få tillgång till informationen från en nätserver istället för en stationär enhet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter