Nyhetssändning 26 oktober

UTRIKES

Laddningskontakter standardiseras i EU

Trettio år efter mobiltelefonens genomslag på konsumentmarknaden blir laddningskontakterna standardiserade i EU. Alla telefoner ska kunna laddas med USB-C. Ny Teknik rapporterar att EU beslutat föreskriva USB-C som en standard för laddningsapparater. Detta gäller, förutom mobiltelefoner, en del annan konsumentelektronik: Läsplattor, digitalkameror, spelkonsoler, hörlurar, portabla högtalare och navigeringssystem samt trådlösa möss och tangentbord. Bärbara datorer har fått respit i ytterligare 40 månader. Storföretaget Apple blir ett av företagen som får anpassa sig mest då de använder sitt egna laddningssystem Lightning för sina produkter. Bolagets talesmän menar att ändringarna är förlegade och hämmar utveckling och innovation.

Väljare i USA är rädda för hot och våld

Två av fem väljare i USA oroar sig för hot eller hot om våld i vallokalerna inför mellanårsvalet, enligt en ny undersökning från Reuters/Ipsos. Undersökningen visade också att två tredjedelar av de registrerade väljarna är rädda för att extremister kommer att utföra våldshandlingar efter valet om de är missnöjda med resultatet. Misstron mellan USA:s två politiska läger har ökat under de senaste decennierna, vilket man ser som en möjlig orsak.

Unga tar hellre sina nyheter från sociala medier

En studie gjord av den amerikanska tankesmedjan Pew Research Center visar att en tredjedel av amerikanska Tiktok-användare också får sina nyhetsuppdateringar främst genom plattformen, enligt en rapport från TT. Pew rapporterar att det är framförallt yngre personer som får sina nyheter via sociala medier. Enligt rapporten använder 52 procent av TikToks användare plattformen för att ta del av nyheter, högst procentandel har Snapchat på 67 procent. Kvinnor utgör en klar majoritet på Facebook, Instagram, Tiktok och Snapchat medan män är i övertag på Youtube, Twitter och Reddit.

Världsbanken: För dyrt att hjälpa alla med elkostnaderna

Världsbankens ordförande David Malpass säger att: ”Det är för dyrt för regeringar att hjälpa alla med de stigande elräkningarna. Att införa samma breda insatser som man gjorde för att klara ekonomin under covidpandemin är ohållbart”, rapporterar BBC. Malpass säger vidare att eftersom stödet då gick ut till alla, och inte bara till de med störst behov, blev kostnaden för hög och konsekvenserna kommer ligga skattebetalarna till last under decennier framöver och han avråder regeringar från att göra om samma misstag nu.

INRIKES

Många fler hos kronofogden i år

Fler privatpersoner hamnar nu hos kronofogden på grund av elräkningar. De nya siffrorna visar sig av ny statistik från kronofogden. Bland annat framgår det att fram till slutet av september hade hushållens skulder till kronofogden ökat med nästan en tredjedel, jämfört med samma period i fjol.

Boräntorna tros spränga 5-procentsvallen i början av nästa år

Storbanken Nordea spår att boräntorna nu kommer att stiga ännu mer än tidigare befarat. Nordea tror att boräntorna spränger 5-procentvallen under början av nästa år. En sådan kraftig höjning av boräntan kan komma att försätta många hushåll i en svår situation med risk att hamna hos kronofogden. Nordeas chefsekonom, Annika Winsth säger att citat: ”De här tvära kasten blir svåra att hantera” slutcitat, med syftning på hushållen.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter