Nyhetssändning 26 september

UTRIKES

Nationalkonservativ regering i Italien

Det italienska valet avgjordes i natt och det nationalkonservativa partiet Fratelli d’Italia gör ett succéval, där man ökar från 4,4 procent i valet 2018 till omkring 26 procent. Tillsammans med de två andra högerpartierna Lega Nord och Forza Italia får de tillsammans mellan 41-45 procent av rösterna vilket ger dem en majoritet i det Italienska parlamentet. Giorgia Meloni kommer med största sannolikhet bli landets första kvinnliga premiärminister. ”Italien har valt oss och vi kommer inte att förråda henne” kommenterar Meloni på valnatten. Fratelli d’Italia gick till val på bland annat en åtstramad migration och skattesänkningar för barnfamiljer och företagare. Den nya italienska regeringen väntas tillträda i slutet av oktober.

Flera europeiska politiker vill stoppa sanktionerna mot Ryssland

Den ungerske premiärministern Viktor Orbán vill att EU ska lyfta sanktionerna mot Ryssland mot slutet av året. Detta för att motverka inflationen inte bara i Europa utan även globalt. I ett möte i det ungerska parlamentet varnade Orbán för att konflikten mellan Ryssland och Ukraina håller på att eskalera till ett globalt ekonomiskt krig. Orbán får medhåll av den italienske politikern Matteo Salvini, som menar att Europa måste tänka om, angående sanktionerna mot Ryssland. Även det tyska konservativa partiet Alternative für Deutschland har tryckt på för att få ett slut på sanktionerna. AfD-ledamoten Mariana Harder-Kühnel kommenterar att ”EU-byråkraterna har dragit åt svångremmen för EU:s befolkning, och nu betalar vi alla priset”.

INRIKES

Andreas Norlén omvaldes till talman

Riksdagen omvalde idag moderaten Andreas Norlén till riksdagens talman under kommande mandatperiod. Förste vice talman blir Kenneth G Forslund, Socialdemokraterna och andre vice talman kommer sannolikt bli Julia Kronlid, Sverigedemokraterna men omröstning pågår fortfarande.

Oljeeldat reservkraftverk kan halvera Stockholmarnas elpris

Stockholm Exergi meddelar att man kan halvera Stockholmarnas elpris genom att elda med olja, skriver Dagens Nyheter. Nu förbereds för att starta upp reservverket KVV1 som idag används som nödanläggning vid elavbrott. 350 megawatt kan verket tillföra Stockholmarna, enligt vd:n Anders Egelrud. Regeringen måste dock lämna sitt godkännande innan det oljeeldade verket kan sättas igång.

M och KD vill skicka ännu mer vapen till Ukraina

Både Moderaterna och Kristdemokraterna vill skicka mer vapen till Ukraina. Bland annat mer avancerade vapen som artillerisystemet Archer och robot 70, rapporterar TT. Pål Jonson som är Moderaternas försvarspolitiske talesperson säger att det finns en förväntan på att Ukraina får mer stöd till följd av den ryska eskaleringen.

Motsägelsefull lika-värde-policy

Det är inte tillåtet att vara aktiv i Sverigedemokraterna och samtidigt vara fackligt förtroendevald, skriver TT. Detta gäller oavsett om man är aktiv på kommun- eller riksdagsnivå, menar förbunden Handels, IF Metall och Transport. Anledningen är enligt IF Metalls förbundssekreterare Martin Gunnarsson, att parterna har helt olika uppfattningar kring frågor som människors lika värde. Sympatisörer av Sveriges andra största parti tvingas alltså välja mellan politiskt engagemang eller fackligt, vilket kan tyckas motsägelsefullt i fråga om lika-värde-policyn.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter