Nyhetssändning 27 juli

UTRIKES

Ryssland lämnar ISS och bygger egen rymdstation

Ryssland kommer att lämna den internationella rymdstationen ISS under år 2024 för att istället bygga en egen rymdstation. Beslutet fattades av den ryske presidenten Vladimir Putin och chefen för den ryska rymdstyrelsen förtydligar att landet kommer att fullgöra alla åtaganden man utlovat till sina partnerländer, trots beslutet. 

Trump höll tal i Washington igår

Igår höll USA:s förre president Donald Trump tal i Washington för första gången sedan han lämnade posten som president. Trump gick till hårt angrepp mot landets nuvarande ledning och signalerade återigen att han eventuellt ställer upp till valet 2024. Trump sa bland annat att det inte längre finns någon respekt för lag och ordning i USA.

Blir Boris Johnson näste Natochef?

Den brittiske premiärministern Boris Johnson kan få toppjobbet som Natos generalsekreterare efter att han avgår som premiärminister i Storbritannien. Boris Johnson har tvingats till att avgå som premiärminister efter de många skandaler som skakat landet. Den nuvarande Natochefen Jens Stoltenberg kommer att lämna sin post i september nästa år och nu spekulerar många i om den skandalomsusade Johnson får överta uppdraget. 

INRIKES

Apkoppor ingen dödlig sjukdom

Apkoppor är ingen dödlig sjukdom och massvaccinering mot den är inte nödvändig enligt Lennart Svensson som är virolog vid Karolinska Institutet och Linköpings universitet. Världshälsoorganisationen WHO har trots detta klassat apkoppor som ett globalt hälsonödläge och flera länder är på väg att ta fram vaccin och vidta andra åtgärder för att komma till bukt med spridningen. Huruvida apkoppor verkligen är en sjukdom som kräver stora samhällsåtgärder är omtvistat och hur Sverige väljer att agera återstår att se.

Även dataspel censureras

Spelskaparen och före detta politikern William Hahnes spel ”Acquitted” blev nyligen censurerat av spelbolaget ”Fanatical”. Anledningen till censureringen är att Fanaticals kunder ska ha blivit kränkta över spelet och enligt Hahne strider censureringen mot deras avtal. Hahne meddelar att spelet fortfarande finns kvar på spelplattformen Steam där spelet har 97 procent positiva recensioner från användarna.

Riksdagskandidat utsatt för attack

80-åriga Lars-Anders Espert, en av Alternativ för Sveriges toppkandidater i Skåne, blev nyligen utsatt för ett attentat från vänsterextremistiska AFA. AFA hade sprayat på Esperts husfasad i syfte att skrämma honom till att sluta engagera sig för AfS. Angreppet är mycket allvarligt men dock ett vanligt tillvägagångsätt från AFA som ofta använder sig av odemokratiska metoder för att tysta politiska meningsmotståndare. Christian Peterson, prisbelönt journalist och riksdagskanditat för AfS, utlovar nu 20 000 kronor till den som kan identifiera personerna bakom dådet. Christian Peterson säger till Frihetsnytt att: ”Det är mycket viktigt att sätta dit gärningsmännen. AFA ska inte få skrämma folk till tystnad. Espert ska inte på ålderns höst behöva bli attackerad på grund av sina åsikter. Vi måste stå upp för yttrandefriheten”

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter