Nyhetssändning 27 juni

UTRIKES

Aborträtten ska inte regleras i USA:s konstitution

Högsta domstolen i USA meddelade i slutet av förra veckan att aborträtten inte är något som ska skyddas eller regleras i USA:s konstitution. Den meddelade vidare att det är upp till varje enskild delstat att själva besluta om de ska tillåta, begränsa eller förbjuda aborter. Högsta domstolen har också upphävt prejudikatet ”Roe v. Wade” som flera experter anser ha varit en feltolkning av USA:s konstitution. Beslutet har kritiserats högljutt från vänstern i USA medan kristna, konservativa och pro-life-förespråkare ser beslutet som positivt.

Höjd terrorhotnivå efter dådet i Oslo

Norska säkerhetspolisen har höjt terrorhotnivån i landet efter attentatet mot en gaybar i Oslo där två personer mördades och 21 skadades. Det var under helgen som en norsk medborgare som invandrat från Iran, sköt mot en gaybar i Norges huvudstad Oslo. Under attacken ska vittnen ha hört gärningsmannen skrika Allahu Akbar och mannen ska enligt källor ha kopplingar till terrorgruppen IS. Mannen är nu häktad.

Omfattande protester i Belgien mot höga levnadsomkostnader

Omkring 70 000 belgiska arbetare marscherade genom Bryssel i förra veckan för att kräva statliga åtgärder mot de kraftigt stigande levnadsomkostnaderna i landet. Inflationen i Belgien uppgick till hela nio procent under juni månad. Trafiken i landet lamslogs och Bryssels flygplats förhindrades att låta passagerarflyg avgå eftersom säkerhetspersonalen strejkade och även de flesta ankomster ställdes in. Vissa tåglinjer fungerade dock eftersom de fackföreningar som arrangerat demonstrationen ville att demonstranter skulle kunna ta sig in till huvudstaden.

Österrike avskaffar lag om vaccinkrav

Österrike avskaffar nu lagen om vaccinkrav för covid-19. Den österrikiske hälsoministern Johannes Rauch från det Gröna Partiet och det österrikiska folkpartiets partiledare August Wöginger meddelade att lagen om vaccintvång för covid-19 kommer att avskaffas eftersom den inte har varit effektiv för att få fler människor att vaccinera sig samt att omicron-varianten har lett till mildare sjukdomsfall.

EKONOMI

Skyhöga matpriser kan leda till revolutioner och regimskiften

Marknadsundersökningsföretaget Statistas noterar att historiskt sett har skyhöga matpriser föranlett uppror, revolutioner och ibland regimskifte. Ett exempel är den arabiska våren 2011, då folkmassor i Nordafrika och Mellanöstern kunde mobiliseras för att störta regimerna i bland annat Egypten och Tunisien. Nu fruktar flera experter att liknande situationer kan uppstå i Europa till följd av höjda levnadsomkostnader som är ett resultat av bland annat västs sanktioner mot Ryssland.

G7-länderna förbjuder rysk guldimport

President Joe Biden tillkännagav att G7-länderna har enats om att förbjuda rysk guldimport i ett nytt försök att isolera den ryska ekonomin. Västvärldens tidigare sanktioner har slagit hårt mot Europa och även här kan den förväntade effekten bli ett slag tillbaka mot västvärlden.

Två upploppsmakare utvisas efter korankravaller

Hårda domar följer efter koranupploppen under påsken men bara två av fyra dömda utvisas. Örebro tingsrätt meddelade klockan 11 idag sin dom mot de fyra män som åtalats för grovt blåljussabotage efter upploppen i Örebro. För svenska förhållanden är straffen hårda: 4 till 5,5 års fängelse. Jonas Hysing, nationell kommenderingschef vid polisen, har uppgett att de har identifierat 100 personer som misstänkta för brott i samband med påskupploppen och att ytterligare upp till 200 personer kommer att kunna identifieras och utredas för brott.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter