Nyhetssändning 27 oktober

UTRIKES

Köpet av Twitter kan fullföljas redan på fredag

Tidningen Bloomberg rapporterar att Elon Musks köp av Twitter kommer att fullföljas under morgondagen. Köpet har diskuterats under flera månader, bland annat har Twitter hotat att dra Musk inför rätta när han velat dra sig ur affären på grund av bristande information från Twitters sida. Men nu verkar köpet av plattformen bli av för den osannolika summan av 480 miljarder kronor.Enligt Washington Post har Musk uttryckt att 75 procent av de anställda kan komma att avskedas.Många hoppas nu på ett mer tolerant och yttrandefrihetsvänligt Twitter och att obekväma röster som Donald Trump, Kanye West och många andra av de tidigare borttagna profilerna välkomnas tillbaka på plattformen.

Kinas Xi Jinping vill samarbeta med USA

Kinas president Xi Jinping vill samarbeta mer med USA. Nyligen rapporterade Frihetsnytt om att Jinping blivit återvald till generalsekreterare i ytterligare 5 år. Nu vill han stärka kommunikationen och samarbetet mellan stormakterna för att få en ökad stabilitet i världen. Flera ställer sig dock frågande till om USA:s president Joe Biden, som utpekas som demenssjuk, kommer att klara av att hantera en person som Xi Jinping. Bland annat har Trump tidigare varnat för att Biden skulle se till att sälja ut USA och den amerikanska arbetarklassen till bland annat Kina. 

Västerländska satelliter kan bli militära mål för Ryssland

Enligt nyhetsbyrån Tass kan kommersiella satelliter från USA och andra västländer komma att bli legitima ryska militära mål om västvärlden ger sig in i kriget på Ukrainas sida, detta enligt ett uttalande från Konstantin Vorontsov vid det ryska utrikesdepartementet. 

EKONOMI:

Företaget Meta:s nettovinst backar med 52 procent

Det går dåligt för Facebookägaren Meta. Delårsresultatet visar ett enormt tapp i konkurrens med andra plattformar. Bolagets nettovinst under tredje kvartalet blir 47,8 miljarder kronor, vilket innebär en minskning med hela 52 procent jämfört med förra året, rapporterar CNN. Bedömare inom IT-området anser att den huvudsakliga orsaken är att användarnas av sociala medier i större utsträckning söker sig bort från de plattformar med den strängaste censuren i och med att fler yttrandefrihetsvänliga aktörer börjat dyka upp. Ett par exempel är Donald Trumps Truth Social och Kanye Wests nyligen inköpta plattform Parler.

Vattenfall gör miljarförlust – VD Anna Borg nöjd

Statliga Vattenfalls kvartalsresultat minskade med 24,9 miljarder kronor till 17 miljarder kronor samtidigt som vd:n Anna Borg menar att ”Vattenfall gör ett starkt kvartal”. Hon hänvisar till att det massiva vinstraset beror på stora engångsvinster under förra året såsom en försäljning av elförsörjningsavtalet för Berlins kommun, och att man fick engångskompensation för de stängda kärnkraftverken i Tyskland.

INRIKES:

Jimmy Åkesson vill se över bidrag till lobbyorganisationer

SD-ledaren Jimmie Åkesson vill att bidragen till den judiska lobbygruppen Civil Rights Defenders, CRD, ska ses över. CRD får 80 miljoner skattekronor vilka utgör nästan hela organisationens ekonomi, uppger Nordfront. Bakgrunden är en granskning som CRD gjort av Tidö-avtalet, som är grunden för regeringens politiska samarbete med SD. CRD menar att avtalet innehåller ”en rad åtgärder som tydligt strider mot de normer för mänskliga rättigheter som Sverige är bundet av”. Kritik riktades genast mot förslaget av bland andra Miljöpartiets Märta Stenevi, där hon uttryckte att ”kritik mot regeringen leder till indragna bidrag”, vilket besvarades av Åkesson med, citat: ”Men det är också en märklig syn på demokrati att det enda sättet att upprätthålla den är att skicka pengar till vänsterliberala organisationer”.

Swedbank rapporterar storvinst efter tredje kvartalet

Storbankerna fortsätter göra enorma vinster samtidigt som vanliga människor lider av den starkt försämrade ekonomin. Swedbank rapporterar för det tredje kvartalet en 16 procentig ökning, vilket var mer än väntat, rapporterar Infront. Räntenettot steg även det mer än väntat med 23 procent.

Ryskt fartyg på väg att undersöka Nord Stream

Ett ryskt fartyg är nu på plats för att genomföra undersökningar åt bolaget Nord Stream av sprängningarna som inträffade för en månad sedan. Samtidigt har svenska marinen förstärkt sin närvaro i området, enligt uppgift för att komplettera utredningen med egna undersökningar. Flera medier har anklagat Ryssland för att ligga bakom sprängningarna, men utan ett enda bevis, tvärtom har andra bevisat pekat bort från Ryssland. Om man nu ska få ett slutgiltigt svar på vad som har hänt återstår att se.

Militärindustriella komplexet ökar sina vinstmarginaler

I ett Europa där det upprustas mer än på länge gör försvarsindustriföretaget Hägglunds i Örnsköldsvik goda affärer. Produktionen går för högtryck och enligt vd:n Tommy Gustafsson-Rask skulle företaget behöva ”spotta ur sig en bandvagn om dagen”, uppger han till SvD. ”Vi går från en omsättning på 2,6 miljarder kronor till 5 miljarder kronor. I min plan räknar jag med att vi ska vara på 12 miljarder kronor om fem år”, säger Gustafsson-Rask.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter