Nyhetssändning 28 oktober

UTRIKES

Musks övertagande av Twitter – en seger för yttrandefriheten

Elon Musk kan idag fira sitt övertagande av Twitter, något som verkar ha stor betydelse för honom trots att han äger och driver flera stora företag som är mer kommersiellt lovande. Om anledningen till köpet säger han själv: ”Skälet till att jag köpte Twitter är att det är viktigt för civilisationens framtid att ha en gemensam digital mötesplats där ett brett spektrum av åsikter kan debatteras”. Dessutom gör han betydligt mer än pratar och spenderar pengar. Med omedelbar verkan avskedade han samtliga direktörer från Twitter och 75 procent av staben kan även komma att få lämna, vilket verkar tyda på att Musk sätter rättvisan högst då dessa personer under åratal hånat och tystat miljoner människor över hela världen, bland annat USA:s förre president Donald Trump och Kanye West.
Nyligen köpte också Kanye West plattformen Parler och dessa två sociala medieägare, Musk och West, kan nu bli besvärliga käppar i hjulen för de som vill öka censuren och minska yttrandefriheten ytterligare. Protesterna lät dock inte vänta på sig: ”Det är som om helvetets portar har öppnats”, twittrade en vänsterkolumnist.

Bensin- och dieselbilar förbjuds inom EU

Fossilbilar kommer att förbjudas i EU från och med 2035. Det var igår kväll som EU-parlamentet och ministerrådet enades om nya regler i syfte att få bort fossildrivna bilar från marknaden i EU. Beslutet innebär att samtliga nya bensin- och dieseldrivna personbilar och lätta lastbilar inte kommer att få säljas från och med 2035. Beslutet upprör många eftersom att det dels kommer att tvinga många företag att ställa om eller lägga ner sin verksamhet, men också för att många privatpersoner kommer att tvingas köpa en ny eldriven bil. Dessutom ifrågasätts driftssäkerheten i omställningen, med dagens situation som exempel, när elkrisen är ett faktum.

Vägval för regimen i Iran

Demonstrationerna i Iran växer i omfattning och styrka och igår uppgavs Mahabad, en stad i västra delen av landet, stå under kurdiska demonstranters kontroll. Demonstranterna tog kontroll över staden efter att en minnesstund för en avliden kvinna spårat ur och folkmassan attackerade en polisstation och andra statliga byggnader. Protesterna i onsdags, beskrivs av en journalist från Independents, som ett vägval för regimen i Iran.

Republikanerna går mot seger i mellanårsvalen

I USA går Bidens Demokrater mot en förlust enligt många bedömare. Efter att Republikanerna vunnit i både senaten och i representanthuset tyder nu allt på att Republikanerna kommer att gå som segrare ur mellanårsvalen som snart äger rum i landet. Anledningen att Joe Biden och Demokraterna minskar i popularitet anses vara en dåligt skött ekonomi, ökat våld och kriminalitet, dåligt ledarskap från Biden, och inte minst att den vanliga arbetaren har fått det mycket sämre under hans ledarskap. Vidare har även flera afroamerikaner och latinamerikaner börjat vända sig till Trump och Republikanerna efter att tidigare ha röstat på Demokraterna. Om den tidigare presidenten Donald Trump åter kommer att ställa upp som presidentkanditat återstår att se, men Trump har själv antytt det vid ett par tillfällen.

INRIKES

Svårt för Stockholms blivande mammor att få BB-plats

Antalet förslossningsplatser i Stockholm minskar drastiskt men antalet kvinnor som väntar barn minskar inte. Just nu finns över 700 kvinnor som saknar förlossningsplats. Anja Lundström, Barnmorskeförbundet, säger att detta kan innebära risker för de födande. Flera kvinnor vittnar om en stor oro för hur det ska bli den dag det är dags för dem att föda, och svaret flera möts av är att det helt enkelt inte finns plats och man hänvisas vidare. I fjol var situationen liknande och många blivande mammor valde då att söka sig utanför Stockholm och tvingades ibland åka upp till 10 timmar för att komma till en klinik som kunde ta emot dem. I samband med platsbristen på förlossningsavdelningarna har alternativa vägar valts. Den vanligaste är att många kvinnor väljer att föda hemma vilket enligt flera forskare kan ha mycket positiva effekter på förlossningen, då kvinnan befinner sig i en trygg miljö utan den stress som uppstår på vanliga sjukhus.

Forsmark ökar effekten

Forsmarks kärnkraftverk höjer effekten på ett av sina verk, vilket kan bidra till att sänka elpriserna. Effekten höjs med 50 megawatt, vilket i praktiken innebär att ungefär 100 000 hushåll kan försörjas på el. Hur mycket elpriset kan påverkas är oklart enligt Johan Börjesson, vice vd Forsmarks Kraftgrupp AB. Effekten går att höja ytterligare 250 megawatt men det är ett beslut som behöver tas av ägarna till bolaget. Dessutom innebär beslutet att vissa renoveringar behöver genomföras. Om ägarna fattar ett sådant beslut kan det dock dröja 4 till 5 år innan den nya effekten på 250 megawatt finns att tillgå.

Irans ambassadör inte välkommen till Stadshuset

Irans representant bjuds inte in till Nobelfesten. Efter att Nobelstiftelsen fått motta massiv kritik beslutar man nu att inte bjuda in Irans ambassadör till årets Nobelfest. I början av veckan beslutade man att inte bjuda in Rysslands och Belarus ambassadörer men nu läggs även Irans ambassadör till listan över länder som inte är välkomna.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter