Nyhetssändning 28 september

UTRIKES

Donald Trump hintar om att kandidera 2024

USA:s tidigare president Donald Trump hintade återigen om att kandidera i presidentvalet 2024 i en intervju i Fox News. I intervjun kritiserade Trump hur USA styrs idag och gick hårt på den illegala invandringen, Bidens ledarskap och att USA har blivit försvagat i sin militära ställning. Flera anhängare till Trump hoppas att han återigen ska bli president, något som de anser skulle bli landets räddning.

Nord Stream 1 & 2 läcker – Misstänks vara sabotage

Efter att de två tysk-ryska gasledningarna Nord Stream 1 och 2 börjat läcka tidigare i veckan har spekulationerna varit många om vad som egentligen är orsaken. 3 läckor ska ha upptäckts under måndagen och tisdagen och strax efter att läckorna påträffats kom påståenden om att läckaget ska ha varit ett sabotage. Under gårdagen kunde svenska mätningar rapportera om misstänkta explosioner vid tidpunkten för läckaget och avgående statsminister Magdalena Andersson sa under en pressträff att det troligen rör sig om ett sabotage men att det inte ska ses som ett angrepp på Sverige.

Det svenska försvaret meddelar att de har gjort vissa anpassningar och med hjälp av marinen har beredskap att åka ut till läckagen om det anses nödvändigt.

Vem som ligger bakom det misstänkte sabotaget är ännu inte fastställt men USA, Ryssland och Ukraina har pekats ut som potentiella aktörer bakom dådet. USA:s president Joe Biden har under en pressträff den 7 februari hotat med att stoppa gasleveranserna via Nord Stream ifall Ryssland skulle gå in i Ukraina vilket gör att flera misstänker att USA ligger bakom sabotaget.

Storbritanniens nya budget möter hård kritik

Storbritanniens nya budget fortsätter att möta på hård kritik. Den nya premiärministern Liz Truss la fram en minibudget där de största skattesänkningarna på över 50 år föreslås följt av ett enormt stödpaket till landets befolkning till följd av de höjda energipriserna. Budgeten presenterades dagen efter att Storbritanniens centralbank höjt styrräntan och strax därefter föll pundets värde mot dollarn. Hela västvärlden försöker nu hantera den snabbt stigande inflationen och den ökande energikrisen och om Storbritanniens tillvägagångssätt är framgångsrikt återstår att se.

INRIKES

Arbetslösheten väntas öka under 2023 och 2024

Arbetslösheten väntas öka under nästa år. I en ny prognos från Konjunkturinstitutet framgår det att Sverige står inför en lågkonjunktur som både kommer snabbare och förväntas bli värre än tidigare prognoser där en av konsekvenserna är en ökad arbetslöshet under 2023 och 2024. Konjunkturinstitutet slår fast att den höga inflationen och Riksbankens höjning av styrräntan gröper ur svenska hushålls köpkraft.

Historiskt har konsekvenserna av liknande ekonomiska utvecklingar med höjd inflation och stigande priser resulterat i ett revolutionärt klimat vilket flera personer på bland annat sociala medier nu hoppas på eftersom de anser att det behövs för att omkullkasta den nuvarande finanselitens makt över samhället.

Nytt avsnitt av dokumentärserien tro ute

Den populäre dokumentärfilmaren Jonas Nilsson har nu släppt sitt andra avsnitt i dokumentärserien ”Tro”. Dokumentärserien är tänkt att på djupet analysera varför den Svenska Kyrkan så tydligt ändrat inriktning de senaste åren och om det är förenligt att vara nationalist och samtidigt kristen. Jonas Nilsson har tidigare lanserat dokumentärfilmen ”Makthavarna du aldrig valde” som redan setts hundratusentals gånger.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter