Nyhetssändning 29 juni

UTRIKES

Kraftig ökning av Nato-trupper i Östeuropa och Baltikum

Nästa vecka inleds ett Nato-toppmöte i den spanska huvudstaden Madrid. Redan nu har Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg meddelat att krigsalliansen kommer att förstärka sina trupper i Östeuropa och Baltikum. En del av förstärkningen innebär en ökning av antalet soldater från 40 000 till långt över 300 000, en ökning med 750 procent. Den kraftfulla ökningen har som syfte att avskräcka ytterligare rysk aggression.  

Ghislaine Maxwell 20 års fängelse för sexhandel

Ghislaine Maxwell döms nu till 20 års fängelse för sexhandel. Maxwell och ex-partnern Jeffrey Epstein, som hängde sig i fängelset för 3 år sedan, har under flera år bedrivit sexhandel och sexuellt utnyttjat unga flickor. Paret hade en privat ö som fick öknamnet ”pedofilön” dit de tog unga flickor som sedan utnyttjades sexuellt av deras gäster. Man misstänker även att flera andra förmögna kändisar och makthavare ska ha deltagit i övergreppen på ön, men detta har ännu inte bekräftats officiellt. Att Maxwell nu blir dömd kommer som en stor lättnad för alla de unga flickor som fallit offer för paret.

INRIKES

Turkiet godtar svenskt Natomedlemskap

Turkiet har nu gått med på att släppa igenom Sveriges ansökan till krigsalliansen Nato. Turkiets tidigare krav på att Sverige bland annat ska lämna ut kurder nämns inte i sammanhanget och flera experter oroas nu över att Sverige har gått med på delar av Turkiets krav. Den politiska vilden Amineh Kakabaveh hotar nu med att väcka en misstroendeförklaring mot utrikesminister Ann Linde efter överenskommelsen med Turkiet.

EU-parlamentariker: Nato – största hotet mot världsfreden

Sveriges ansökan om Nato-medlemskap har kritiserats starkt i Sverige men även internationellt i Europa. Bland annat har beslutet att ansöka kritiserats för att vara odemokratiskt eftersom svenska folket inte fått rösta om saken, men starkast kritik har kommit för att ansökan anses äventyra Sveriges säkerhet. Bland annat har riksdagsmannen Roger Richthoff som suttit i försvarsutskottet varit mycket kritisk till beslutet.

Senast riktas också kritik från EU-parlamentarikern Herve Juvin som säger att Nato är det största hotet mot världsfreden.

Moderaternas valfläsk – sänkt reduktionsplikt

Moderaterna går nu ut och lovar att sänka reduktionsplikten från 30,5 till 6 procent. Det var i måndags som Peder Blohm Bokenhielm från Bränsleupproret meddelade att Moderaterna ger ett nytt vallöfte om att sänka reduktionsplikten. Om Moderaterna håller sitt löfte och får igenom det efter valet i höst skulle det innebära att dieseln blir nästan 10 kronor billigare.

Hårdare regler i mediestödsnämnden för fri media

Den alternativa median Samnytt har under ett antal år ansökt om mediestöd. Tidigare beviljades Samnytt stöd för lokal journalistik men när Samnytt återigen skulle ansöka om stödet så nekades det. Under ett möte i mediestödsnämnden där ansökningarna behandlades hittades nya regler på när Samnytts ansökan skulle avgöras. Erik Larsson som är ledamot i nämnden berättar för Samnytt att beslutet är orimligt och att flera av ledamöterna var uppenbart negativt inställda till Samnytt.

Seger för fotbollsdamerna i EM-genrepet

Svenska damlandslaget i fotboll besegrade Brasilien i EM-genrepet igår. De svenska damerna vann med 3 – 1 inför 33 128 åskådare som är ett nytt publikrekord på Friends Arena där matchen spelades. Förbundskapten Peter Gerhardsson är optimistisk inför EM.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter