Nyhetssändning 3 augusti

UTRIKES

Prins Charles har tagit emot pengar av Osama bin Ladins bröder

Tidningen Times avslöjade i lördags att den brittiske kronprinsen Charles personligen har förhandlat om pengar med Bakr och Shafiq bin Ladin, den berömde terroristledaren Osama Bin Ladins halvbröder. Det överenskomna beloppet betalades sedan punktligt ut till en av prinsens mer eller mindre välgörande stiftelser. Transaktionen skedde i slutet av 2013 – två år efter att de båda arabernas halvbror Osama ska ha skjutits ihjäl av en grupp amerikanska elitsoldater i sitt hem i Pakistan.

Al-Qaida-ledare dödad av amerikansk drönare

Enligt USA:s president Joe Biden har en amerikansk drönare dödat terrororganisationen Al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri. Detta skedda på lördagen i Kabul, Afghanistan. Ayman al-Zawahiri efterträdde Osama Bin Ladin som Al-Qaidas ledare och har likt Bin-Ladin ryktats vara död ett flertal gånger tidigare, men bekräftas nu vara oskadliggjord en gång för alla.

Nancy Pelosis Taiwanbesök främjar inte världsfreden precis
USA:s talman Nancy Pelosi är just nu på besök i Taiwan, något som skapat stor kontrovers både i Kina och i Taiwan. Kina har svarat med att inleda en militär operation kring öriket och meddelar omvärlden att ”Dessa aktioner är som att leka med elden, den som leker med elden kommer att förgås”. Även Ryssland har fördömt besöket som en provokation. Taiwanesiska officerare och styrkor mobiliseras nu, uppger bland annat brittiska ”The Mirror”. Taiwans försvarsministerium har beordrat landets flygvapen att förbereda sig för krig. Demonstrationer mot Pelosis besök har även uppstått i landet. Nancy Pelosi är den högst uppsatta amerikanska politiker att besöka Taiwan sedan 1997. Taiwan är en stor handelspartner till USA, men eftersom Peking ser Taiwan som kinesiskt territorium har amerikanska politiker under snart 20 år avstått från officiella resor dit, enligt en tyst överenskommelse med Kina.
Gränskonflikt mellan Serbien och Kosovo
Konflikten mellan Serbien och Kosovo blossade upp igen i helgen. Det var under söndagen som rapporter och bilder kom ut om att skottlossning och flyglarm pågick i Norra Kosovo vid gränsen mot Serbien. Hundratals etniska serber ska också ha blockerat vägarna till gränsen mot Kosovo. Ingen ska dock ha skadats. Konflikten mellan länderna har pågått under flera år och helgens oroligheter ska ha uppstått utifrån oenighet kring användandet av ID-kort och pass på vardera sidan om gränserna för både Serbiens och Kosovos invånare som jobbar i respektive länder.

INRIKES

Vad kom först – AfS eller Pride?
Igår tisdag rapporterade Frihetsnytt att partiet Alternativ för Sverige kommer att hålla ett upptaktsmöte inför höstens val i Rålambshovsparken i Stockholm på lördag. Nya uppgifter har framkommit sedan dess att Stockholm Pride kommer att starta sin parad från samma plats. Detta har fått Feministiskt Inititativs representant i kommunfullmäktige, Lisa Palm, att gå i taket. Hon säger, citat: ”Jag blir väldigt förbannad över det här. Jag känner mig otrygg över fascisternas närvaro. De hade inte behövt få tillstånd samma dag som Pride.” Vad Lisa Palm inte berättar, eller är ovetande om, är att det är Pride som lagt sin parad precis brevid AfS valupptaktsmöte, då partiet fick tillstånd först. AfS kommenterar att det kanske är dags att inse att andras rätt till yttrande- och mötesfrihet gäller alla dagar, året om, även under Prideveckan.
Alla är välkomna till RFSL utom Sverigedemokraterna
På fredag arrangerar RFSL en partiledardebatt med fokus på HBTQ-frågor inför riksdagsvalet, där 7 av 8 riksdagspartier är inbjudna. Sverigedemokraterna är partiet som inte fick en inbjudan och RFSL uppger som skäl att de dels systematiskt har motsatt sig alla reformer och finansiering av HBTQ-certifieringar, Prideparader och annan HBTQ-aktivism, samt att RFSL anser att partiet är rasistiskt för att man kräver medborgarskap för att få rösta i kommun- och regionval.
Ygeman kör med sverigedemokratisk politik
Migrations- och inrikesminister Anders Ygeman öppnar för att införa en gräns för hur stor andel personer med utländsk bakgrund som ska få bo i ett särskilt område. Detta säger ministern till Dagens Nyheter. Ygeman har inspirerats av Danmark, där målet är att år 2030 ska inget danskt bostadsområde ha mer än 30 procent boende med ”ickevästlig” bakgrund. Ministern kan dock tänka sig att gå ett steg längre och anger 50 procent som en rimlig siffra, uppger Dagens Nyheter och Fria Tider. Ygemans uttalande skulle för ett par år sedan ha skapat en mediastorm men eftersom Socialdemokraterna mer och mer har valt att anpassa sig till sverigedemokratisk politik, för att inte förlora väljare, väljer media huvudsakligen att ta uttalandet med en axelryckning. Det återstår att se om förslaget har någon grund i verkligheten eller enbart är valfläsk.
Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter