Nyhetssändning 31 augusti

UTRIKES

Siste Sovjetledaren död

Sovjetunionens siste president Michail Gorbatjov har avlidit vid 91 års ålder. Sovjetunionen upplöstes formellt den 26 december 1991 sedan ett antal sovjetrepubliker förklarat sig självständiga i spåren av Gorbatjovs liberaliserinsgpolitik – perestrojkan. Upplösningen av unionen skedde i stort sett oblodigt och ledde till att även försvarsalliansen Warzavapakten upplöstes.

Europa smygköper rysk gas

Europeiska energibolag köper rysk gas i from av flytande naturgas via Kina. Landet har ökat sina inköp av rysk naturgas betydligt jämfört med tidigare år under en tid då gaskonsumtionen istället borde ha minskat på grund av ekonomisk nedgång och arbetslöshet och man anser det som ganska uppenbart att Europas gasinköp har sitt ursprung i Ryssland men tagit en fördyrande omväg via Kina.

INRIKES

För pensionen görs ingen skillnad om du aldrig jobbat

Uppgifter från intresseorganisationen Sveriges Pensionärsförbund visar att höjd garantipension och bostadstillägg för pensionärer resulterar i en minimal skillnad i utbetald pension för den som arbetat hela livet jämfört med någon som knappt jobbat alls. Förbundsordföranden Eva Eriksson säger att det självklart signalerar att det inte lönar sig att arbeta och att förbundet länge har kritiserat regeringen för det bristande pensionssystemet. Men uppenbarligen utan resultat.

Forsmark ökar sin produktion
Kärnkraftverket Forsmark i Uppland ökade från och med igår sin elproduktion när en tidigare avstängd turbin åter togs i bruk. Turbinen har varit avstängd sedan i maj på grund av ett ventilfel men ska vara i full drift på lördag, uppger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall. Det är dock oklart om detta kommer att bidra till sänkta elpriser. Samtidigt är Ringhals 4 avställt för årligt underhåll och bränslebyte sedan mitten av augusti och kommer på grund av ett upptäckt reparationsbehov inte kunna återstarta elproduktionen förrän den 30 november.
Strandhäll slår rekord i taxiåkande
Klimat- och miljöminister Annika Strandhälls taxiresor i tjänsten upprör nu många människor. Sedan oktober 2018 har den klimatängsliga ministern rest med taxi för över 430 000 kronor, vilket är nästan dubbelt så mycket som tvåan sverigedemokraten Björn Söder enligt en lista som tidningen Morgonposten har sammanställt.
Socialistisk politik kör ekonomin i botten
Enligt Dagens Industri har Sverige haft en klart sämre BNP-tillväxt än genomsnittet i Europa under det 8-åriga socialdemokratiska styret. Arbetslösheten som var 2 procent lägre än europasnittet år 2014, är nu istället 2 procent högre. Den svaga svenska kronan fortsätter att falla mot den amerikanska dollarn och euron, vilket ytterligare spär på svenskarnas ekonomiska utarmning.
Försvarsmakten hindrar utbyggnad av vindkraft
Försvarsmakten har meddelat att den inte kommer att besluta om så kallade hinderremisser för vare sig vindkraft på land eller till havs förrän i slutet av mars 2023. Den uppkomna osäkerheten betyder att många vindkraftsprojekt nu pausas åtminstone till dess.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter