Nyhetssändning 31 oktober

UTRIKES

Ny president i Brasilien

Med tunn marginal utropades Lula da Silva till ny president i Brasilien efter Jair Bolsonaro med 50,9 procent av rösterna mot 49,1 procent för Bolsonaro. Reuters beskriver valsegern som en ”häpnadsväckande comeback” för den tidigare presidenten Lula da Silva och ett hårt slag för president Jair Bolsonaro som nu hävdar att valfusk har förkommit. Valresultatet förvånade många eftersom Bolsonaro vid 21-tiden igår kväll, då 4,4 procent av rösterna var räknade, hade 53,5 procent medan da Silva bara hade 46,1 procent. I motsats till Bolsonaro är da Silva starkt anknuten till det globalistiska maktnätverket World Economic Forum, vilket ytterligare spär på misstankarna om valfusk.

Inflation i eurozonen

Enligt Europas statistikbyrå Eurostat kommer inflationen i eurozonen preliminärt att hamna på 10,7 procent för oktober. För den relativt unga valutan är det den högsta uppmäta nivån sedan valutan skapades 1991. Enligt analytiker är det främst de kraftigt stigande energikostnaderna som driver upp inflationen. Energikostnaderna spås öka med 41,9 procent under oktober jämfört med 40,7 procent under september månad. I ett försök att stävja de skenande prisökningarna kommer Europeiska centralbanken att fortsätta höja räntorna.

INRIKES

Sverige vill skicka avancerade vapensystem till Ukraina

I en intervju med Dagens Nyheter öppnar Sveriges försvarsminister Pål Jonson för att skicka mer avancerade vapensystem till Ukraina, något som statsminister Ulf Kristersson stått bakom sedan tidigare. Sverige har tidigare skickat mindre avancerad militär utrustning samt ammunition och vapen. Nu diskuteras det att förse Ukraina med det avancerade, moderna och tunga artillerisystemet Archer och luftvärnssystemet Robot 70. Den före detta riksdagsledamoten Roger Richthoff som även satt i försvarsutskottet under sin tid i Sverigedemokraterna, kommenterar till FrihetsNytt ”Det är fel att skicka dessa tyngre vapen. Vi behöver dem själva. Vårt försvar har stora brister, framförallt inom artilleriet. Vi närmar oss en eskalering, men det förstår vi inte här i Sverige. Hur kommer Ryssland reagera om svenska vapen avfyras in på ryskt territorium? Detta är en stor säkerhetspolitisk risktagning”.

Köpkraften minskar

Inflationen urholkar svenska hushålls köpkraft och på grund av en hög inflation sjönk den svenska reallönen med 6,2 procent under augusti månad enligt Dagens Industri. Detta trots att genomsnittslönen ökade med 2,8 procent. En undersökning visar att hela 48 procent av svenskarna känner sig oroade och stressade över sin ekonomi.  

Civila erbjuder hjälp till fattiga svenskar

Stigande priser på el, drivmedel och mat har gjort att många svenskar har svårt att klara vardagen. Stadsmissionens Fattigdomsrapport visar att upp emot 700 000 människor i Sverige lider av ekonomisk utsatthet. Nu tas flera initiativ från civilbefolkningen för att hjälpa de utsatta. Bland annat har två unga män Mickaël Gayet 19 år och Gabriel Johansson 27 startat föreningen Ätbart som delar ut 100 000 måltider från butiker och grossister, som annars skulle ha slängts i soporna. Välgörenhetsorganisationen Blågula Korset som erbjuder hjälp till utsatta svenskar, kommenterar utvecklingen via ordföranden Eva Donell: ”Ju högre priserna blir desto fler hör av sig för att få hjälp med sin grundläggande försörjning”.

Bilbatterimetall rusar i pris

Metallen litium som är en viktig komponent i bilbatterier rusar nu i pris. Elbils- och batteritillverkare oroas för att tillgången inte kommer att vara tillräcklig. Priserna bara i år har stigit med 600–700 procent, skriver tidningen Ny Teknik. Ansträngningar görs nu för att hitta mer av metallen och att återvinna redan använt litium. En naturlig följd av detta är att många kommande bilägare nu frågar sig hur framtiden ska se ut då EU förbjuder försäljning av fossilbilar år 2035.

Personligt rekord för simmaren Louise Hansson

Simmaren Louise Hansson slog sitt personliga rekord på 100 meter fjärilsim på världscupen i Toronto natten till idag, med tiden 55,02. Det är den fjärde snabbaste tiden någonsin på kortbana. Men trots den snabba tiden räckte det inte till seger utan Hansson fick nöja sig med en andraplats.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter