Nyhetssändning 4 juli

UTRIKES

Lantbrukare i Nederländerna protesterar mot klimatåtgärder

I förra veckan demonstrerade tusentals lantbrukare runt om i Nederländerna. Bönderna demonstrerade mot regeringens långtgående planer på att minska nationens klimatpåverkan. Regeringens planer kommer att påverka bönderna i en sådan utsträckning att många kommer tvingas att lägga ner sin verksamhet på de gårdar de ofta har ägt i generationer.

Vapen avsedda för Ukraina säljs på Darknet

Större delen av västvärlden, däribland Sverige, har skickat vapen till Ukraina för att bistå dem i kriget mot Ryssland. Tidigare har bland annat chefen för Interpol, Jürgen Stock, varnat för att dessa vapen kan hamna på avvägar och falla kriminella i händerna för att sedan säljas på den svarta marknaden. Mediekanalen Russia Today kan i ett grävande reportage avslöja att så också är fallet. I en kontakt med en försäljare på Darknet har flera vapen från USA påståtts vara till försäljning. 

Frihetsdemonstrationer i Kanada fortsätter

Frihetsdemonstrationer fortsätter i Kanada och senast i fredags ägde ytterligare en stor demonstration rum. Demonstrationerna går under namnet ”Freedom Convoy ” och startade under pandemin och har fortsatt alltsedan dess. En av de deltagande sa att demonstranterna vill påvisa att det finns ett problem i landet och att de inte vill att landet fortsätter på vägen mot kommunism. Arrangörerna har utlovat fler evenemang framöver.

INRIKES

Ingvar Carlsson vill att sekretess släpps kring Estonia

Den tidigare socialdemokratiska statsministern Ingvar Carlsson kräver nu att sekretessen kring de dokument som beskriver varför Estonia sjönk ska släppas. Kraven har länge funnits bland anhöriga till de som dog vid Estonias förlisning och Carlssons krav kommer som en lättnad för de anhöriga som nu hoppas att hans röst ska kunna påverka att sekretessen släpps.

Centerpartiet gör helt om i kärnkraftfrågan

År 2020 hölls en omröstning i riksdagen om en förtida stängning av kärnkraftverken Ringhals 1 och 2. Annie Lööf och hennes Centerparti röstade för att stänga ner kärnkraftverken. Nu tvärvänder Centerpartiet och kräver mer kärnkraft. Huruvida detta är ett ställningstagande för att vinna röster eller om det är en genuin insikt om den akuta energibristen är oklart, men flera kritiker hävdar att det är ett typiskt valfläsk för att vinna röster i valet i september.

Myt att unga röstar mer vänster

I en färsk opinionsundersökning från Statistiska Centralbyrån framkommer att majoriteten av unga väljare idag skulle rösta fram en högerregering om de själva fick bestämma. Beskedet går tvärtemot den allmänna bild som finns att ungdomar skulle vara särskilt vänsterorienterade. Enligt Hans Rosén på Dagens Nyheter som analyserat undersökningen kan resultatet bero på kriminaliteten som ökat enormt i landet. 

Regeringen skänker ytterligare 9 miljarder till utlandet

Under förra veckan beslutade regeringen att ge ett rekordstort bidrag till ”Världsbankens fond för låginkomstländer” på 9,2 miljarder svenska kronor. Regeringen har fått motta kraftig kritik för bidraget med hänsyn till Sveriges egna problem med vårdköer, fattigpensionärer och en skola i förfall. Beslutet irriterar ytterligare efter att statsminister Magdalena Andersson föreslagit höjda skatter för att finansiera upprustningen av försvarsmakten.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter