Nyhetssändning 4 november

UTRIKES

Offentliggör sin kandidatur

USA:s förra president, Donald Trump, kommer enligt tidningen Axios att offentliggöra sin presidentkandidatur inom kort. Enligt tidningen överväger Donald Trumps innersta krets att lansera hans kampanj redan om 10 dagar, den 14 november. Trump har i flera tal antytt att han kommer att kandidera men nu kan det alltså offentliggöras. Enligt flera bedömare skulle en kandidatur från Trump vara mycket negativ för demokraterna och Joe Biden som nu inför mellanårsvalet den 8 november tappar rejält i opinionen.

Twitters anställda får besked under kvällen

Över hälften av Twitters anställda kan idag få besked om huruvida deras anställning hos företaget kommer att sägas upp eller inte, detta rapporterar New York Times som tagit del av interna meddelanden. Enligt uppgifter ska de anställda ha fått en uppmaning om att stanna hemma under fredagen den 4 november och invänta ett mail med ämnet: ”Din roll på Twitter” eller ”Lämna flocken”, beroende på om den anställde får stanna eller inte, skriver Business Insider. I det utskickade meddelandet skrev Elon Musk att ”Vi inser att det här kommer påverka flera individer som har gett värdefulla bidrag till Twitter, men det här är tyvärr nödvändigt för att säkra företagets framgång i framtiden”. Beskedet till de anställda ska enligt uppgift komma under kvällen.

INRIKES

Vill återinföra civilplikten

Sveriges nya minister för civilt försvar, moderaten Carl-Oskar Bohlin, anser att civilplikten ska återinföras. Det var i ett samtal med Sveriges Radio som Bohlin sa att civilplikten åter ska införas i någon form. Vilket datum och hur återaktiveringen ska ske är ännu inte klart. Bohlin säger till Sveriges Radio att ”Det kommer nog att vara en nödvändighet i en eller annan form för att få det civila försvaret att leverera på den nivå som vi förväntar oss”. Civilplikten har varit vilande sedan 2010 och ett återinförande skulle innebära att svenska medborgare kan få rycka in till samhällsviktiga funktioner vid höjd beredskap eller krig. Bohlin vill även öka antalet svenskar som är krigsplacerade, det vill säga de som måste tjänstgöra om Sverige skulle höja beredskapsnivån.

SD-politiker kritiserar ”Drag Story Hour” för små barn

SD-politikern Jonathan Sager i Kalmar, är starkt kritisk till det nya fenomenet dragqueens som läser sagor för barn. Han har kallat dem ”direkt farliga” och säger att: ”Jag anser att barn ska få vara barn, att prata om sexuella läggningar med tvååringar ser jag som direkt motbjudande”. I Olofström ställdes Drag Story Hour in efter att bibliotekschefen hotats, i Malmö som haft evenemanget i flera år, fortsätter man, dock med en väktare på plats och Kalmar kommun som styrs av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet har inga planer på att sluta med sagoevenemanget efter kritiken, enligt SVT. Frihetsnytt har tidigare gjort ett reportage om Drag Queens och sagostunder som finns att se på kanalen.

Bostadsjättar chockhöjer hyror trots jättevinster

Bostadsjättarna varnar för att de kommer att höja hyrorna med 10 procent i vinter. Beskedet var delvis väntat men möter ändå stark kritik med tanke på att bolagen har kunnat ta ut flera miljarder kronor i vinster visar en granskning gjord av SVT. Bostadsjättarna som granskades var Heimstaden, Rikshem, Wallenstam och Balder som tillsammans äger närmare 100 000 lägenheter i Sverige. Granskningen visar att bolagen kunde ta 37 procent av hyresintäkterna till vinster under förra året. Trots de mycket stora vinsterna anser bolagen att de ändå måste höja hyrorna med 10 procent vilket kommer innebära en ännu svårare ekonomisk situation för de hushåll som redan har en ansträngd ekonomi.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter