Nyhetssändning 5 augusti

UTRIKES

Flera stater i USA utropar nödläge för apkoppor

Flera stater i USA, däribland New York, Kalifornien och Illinois har nu utropat nödläge gällande apkoppor, trots den låga smittspridningen och få antal bekräftade fall av sjukdomen. Detta kommer med mindre än 2 veckor efter att WHO deklarerade apkoppor som ett internationellt hälsonödläge, med 16 000 rapporterade fall av världens över 7 miljarder människor.

Banken JP Morgan:s affärsmetoder granskas i rätten

Michael Nowak som drev JP Morgans verksamhet för ädelmetaller i mer än ett decennium, står nu tillsammans med två av sina kollegor, Gregg Smith och Jeffrey Ruffo, åtalade för att ha manipulerat guld- och silvermarknaden genom så kallade spoofingaffärer, uppger Bloomberg Markets. Enligt åklagaren ska affärerna ha utförts mellan 2008 och 2018 för att generera olagliga vinster för JP Morgan och dess främsta kunder, bland andra George Soros. Juryn drog sig i fredags tillbaka för att överlägga, men rättegången har redan riktat ljuset över hur JP Morgans affärsverksamhet fungerar.

Frankrike slopar TV-licensen

Under tisdagsmorgonen godkände franska senatorer att avskaffa Frankrikes 89 år gamla tv-licens. Avgiften på cirka 1435 kronor årligen har varit grunden för att finansiera mediekanaler inom public service men glädjande nog behöver inte 23 miljoner franska hushåll längre betala den. Istället har regeringen föreslagit att mervärdesskatt ska finansiera public service i framtiden.

Stora barriärrevet mår alldeles utmärkt

Ett av världens sju underverk, Stora barriärrevet, mår alldeles utmärkt, rapporterar brittiska BBC. Detta går dock emot hela det narrativ som etablissemangsmedia spridit under de senaste decennierna. Redan i början av 2000-talet förutspåddes att revet skulle försvinna helt omkring år 2050, på grund av människoorsakade klimatförändringar. Men nu rapporterar BBC alltså att Stora barriärrevet mår bra igen. Faktum är att de nordliga och centrala delarna av revet har de största koralltäckena på 36 år, medan de minskat en smula i söder.

INRIKES

Hushåll i södra Sverige kan få det kallt i vinter
Elbristen kommer troligen göra att Svenska Kraftnät periodvis tvingas stänga av elen i delar av södra Sverige under den kommande vintern. Svenska Kraftnät genomför regelbundet simuleringar för kommande vintrar för att se om Sverige har tillräckligt med el, rapporterar Ny teknik. Inför kommande vinter visar simuleringarna att produktionen och importen inte kommer att möta effektbehovet, vilket kan leda till att man behöver stänga av icke samhällsviktiga delar av nätet, det vill säga ström till svenska bostäder. Även 24 svenska kommuner rapporterar nu att begränsningar i elnätet gjort att nya företagsetableringar inte blivit av.
Regeringen mörkar information om Hallengrens Bilderbergmöte
Regeringen mörkar Lena Hallengrens deltagande vid Bilderberggruppens möte i Washington i början av juni genom att sekretessklassa flertalet handlingar rörande besöket. Ett möte där Hallengren bjöds in av finansmannen och SEB:s ordförande Marcus Wallenberg, som även sitter med i Bilderberggruppens styrkommitté. Enligt uppgifter från ”Nya Tider” har svenska skattebetalare fått stå för notan på lyxboenden och businessclassresor med upp till 55 000 kronor.
Islands tidigare statsminister på Bokmässan
Islands tidigare statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer att tala på Svenska Bok- & Mediemässan i Stockholm den 20 augusti. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blev världsberömd när han under den stora bankkrisen på Island 2008, vägrade låta skattebetalarna rädda bankerna och bankirerna. Dessutom såg han till att de cirka 30 direktörerna och storägarna som var ansvariga för att Islands samtliga tre banker kollapsat, hamnade i fängelse.Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter