Nyhetssändning 5 september

UTRIKES

Jättedemonstration i Prag mot regeringen, EU och Nato

I lördags demonstrerade uppemot 70 000 människor i Prag mot den egna regeringens oförmåga att hantera de skenande energipriserna, men även mot EU och Nato som anses vara lika ansvariga för situationen. Demonstrationen samlade människor från hela det politiska spektrumet, från nationalister till kommunister under den gemensamma parollen att Tjeckien ska vara militärt neutralt i den pågående konflikten mellan Väst och Ryssland. Även i andra europeiska länder fortsätter protesterna mot bland annat de höga elpriserna.

Chilenarna röstade emot en vänsterliberal konstitution

Chilenarna har med stor marginal röstat nej i folkomröstningen om en ny grundlag, vilket ses som ett hårt nederlag för den sittande regeringen. En övervägande majoritet av de chilenska väljarna säger alltså nej till mer vänsterliberal politik och en ny konstitution med kulturmarxistisk agenda. Förslaget om den nya grundlagen har kritiserats hårt och beskrivits som vänsterinriktat, med förslag om könskvotering till myndigheter och utökade rättigheter för bland annat hbtq-personer.

80 procent av Twitterkontona är falska

Ledande experter inom cybersäkerhet hävdar att åtta av tio Twitter-konton är falska enligt cybersäkerhetsföretaget F5 Cybersecurity. Dan Woods, underrättelsechef på företaget säger efter en grundlig genomgång att 80 procent av kontona på Twitter är oäkta och att de finns till för att manipulera debatten och drivs antingen av Twitter själva eller med Twitters goda minne.

Liz Truss blir ny premiärminister i Storbritannien
Liz Truss tar nu över ledningen av Tory-partiet och får därmed flytta in i premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London efter Boris Johnson. Formellt kommer Johnson att vara premiärminister fram till i morgon tisdag då drottningen formellt utser efterträdaren. 

INRIKES

Gaspriset kan bli hur högt som helst
Naturgaspriserna rusar med över 30 procent efter ryska Gazproms besked om strypta leveranser på obestämd tid. Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer säger till TT att risken för ransonering av el har ökat påtagligt i både Europa och Sverige efter det ryska gasstoppet och att Europa måste dra ner på sin energiförbrukning och att gaspriset nu kan bli ”hur högt som helst”.
SD-politiker polisanmäler Socialdemokraternas presschef

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson skriver på Twitter att han idag kommer att polisanmäla Socialdemokraternas presschef Juan-Pablo Roa för förtal. Roa skrev att ”SD:s justitieministerkandidat hetsar och hotar barn som engagerar sig för klimatet”, allt baserat på en artikel i vänstertidningen ETC.  ”Jag har i dialog med advokater landat i att det sannolikt är ett brott som har begåtts från hans (alltså Juan-Pablo Roas sida), säger Andersson.

Teamet som filmade Estonia döms i ny rättegång

Göteborgs tingsrätt fäller filmteamet som dök vid Estonias vrak 2019 för brott mot gravfriden. Teamet står åtalade med anledning av de dyk som gjordes under inspelningen av tv-serien ”Estonia – fyndet som förändrar allt”. Tingsrätten som tidigare friade journalisten Henrik Evertsson och hans team, fick bakläxa av hovrätten och har därför tagit om rättegången, vilken alltså resulterade i en fällande dom idag. Straffet bestäms till dagsböter och kommer att överklagas av filmteamet.


Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter