Nyhetssändning 7 november

UTRIKES

Nordkorea övar skjutningar mot USA och Sydkorea

Under dagen bekräftade Nordkorea att deras senaste testskjutningar var avsedda som en övning för att ”skoningslöst” slå till mot sydkoreanska och amerikanska mål. Nordkorea trappade under förra veckan upp de geopolitiska spänningarna genom att avfyra dussintals missiler mot havet som en markering mot USA:s och Sydkoreas pågående flygvapenövningar.

Irans parlament vill att rättsväsendet tar itu med demonstranterna

Demonstrationer har pågått i Iran dagligen sedan mitten av september efter att den 22-åriga Mahsa Amini dog. Igår uppmanade 227 av landets 290 parlamentsledamöter Irans rättsväsende att agera mot demonstranterna. I uttalandet stod det enligt Reuters bland annat att ledamöterna ber rättsväsendet att ta itu med de som har begått dessa brott och frammanat upplopp. Enligt människorättsorganisationen HRNA har över 300 demonstranter och 38 personer ur säkerhetsstyrkorna dött sedan protesterna började. Protesterna mot Irans ledning väntas nu tillta i styrka efter uttalandet.

INRIKES

Svenska kraftnät sa nej till effektreserv

Svenska kraftnät sa nej till att köpa upp en extra effektreserv i södra Sverige trots att både behov och möjlighet fanns att genomföra köpet, rapporterar P1:s Kaliber. Möjligheten att köpa effektreserven ska ha uppstått under 2019 efter ett bud från Öresundsverket. Svenska kraftnät sa nej till köpet eftersom de ansåg att det var för dyrt. Den extra effektreserven skulle ha haft kapacitet att försörja hela Malmöområdet vilket hade varit högst angeläget idag då södra Sverige lider av höga elräkningar och osäker elförsörjning. Enligt Svenska kraftnät hade man räknat med att industriföretagen själva skulle minska sin elförbrukning när risk för elbrist uppstod.

Risk för varsel på grund av energipriserna

Elkrisen fortsätter att pressa företagarna och enligt en undersökning från IKEM överväger en fjärdedel av svenska industriföretag att varsla sina anställda. Ett av företagen som kan tvingas varsla många anställda är Arta Plast som på grund av skenande energipriser har svårt att få ihop ekonomin. Arta Plast VD Helge Steg säger att ”Det är uppenbart att vi behöver se över alla kostnader”. Steg säger även att företaget inte kan spara mer utan kommer att tvingas minska på personalstyrkan för att inte gå under. Många företag inom industrin delar samma analys och om inte något drastiskt händer gällande energipriserna kommer företagen tvingas till uppsägningar.

Civilförsvarsplikt för 18-åringar från nästa år

Den särskilda utredaren Britt Bohlin föreslår att ungdomar födda 2005 ska omfattas av civilförsvarsplikten redan nästa år. Förslaget ska nu ut på remiss men Bohlin säger att det snart kommer som ett lagförslag. Detta är ett av regeringens många initiativ att öka Sveriges beredskap som under många år varit kraftigt misskött. Vidare konstaterar Bohlin även att Sverige har alldeles för få skyddsrum i händelse av krig och lägger fram som förslag att Sverige ska bygga 2500 till 5000 nya skyddsrum per år. Idag har Sverige 65 000 skyddsrum som enbart har plats för 7 miljoner människor trots att Sveriges befolkning idag är över 10 miljoner.

Swedish Match sålt till Philip Morris

Svenska snustillverkaren Swedish Match säljs nu till amerikanska tobaksjätten Philip Morris som därmed kommer att inneha 82,6 procent av aktierna i företaget. Värdet av köpet uppgår till 176,4 miljarder kronor. De senaste åren har Swedish Match haft stor framgång med det tobaksfria vita snuset som de också, till skillnad mot det klassiska tobakssnuset, har lyckats sälja utomlands. Philip Morris VD, Jacek Olczak säger att Swedish Match har en strålande framtid och att kommer att stanna kvar i Sverige.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter