Nyhetssändning 7 oktober

UTRIKES

Hunter Biden riskerar åtal

Amerikanska federala agenter verkar nu anse att det finns tillräckliga bevis för att åtala president Joe Bidens son Hunter Biden för skattebrott och en falsk redogörelse i samband med ett vapenköp. Den amerikanska åklagarmyndigheten i Delaware har ännu inte avslöjat om den planerar att åtala presidentsonen, men Fox News uppger att ett beslut kan vara ”nära förestående”.  En federal utredning om Hunters förehavanden har pågått sedan 2018. Twitter översvämmas nu av röster som menar att detta åtal vore ”som att åtala den våldtäktsdömde Harvey Weinstein för bedrägeri”, som skådespelaren Daniel Bostic twittrade.

Nord Stream: Ryssland ställer krav på Sverige

Rysslands premiärminister Michail Misjustin ställer krav på Sverige om att få insyn i den svenska utredningen av Nord Stream-läckorna. Ryssland har tidigare framfört att de bör få delta om utredningen ska vara objektiv och heltäckande. Dessa krav har nu än en gång framförts i ett brev som Misjustin skickat till Magdalena Andersson. Utrikesdepartementet har bekräftat att de mottagit brevet men ännu har inte Magdalena Andersson meddelat om de tänker tillåta Ryssland att vara med i utredningarna.

Finlands nya kärnkraftverk kör för fullt

Finland har nu fått igång sin nya kärnkraftssatsning som producerar för fullt. Det nya finska kärnkraftverket Olkiluoto 3 har en effekt på 1 600 megawatt och testkördes för första gången under förra veckan. Verkets säkerhetsdirektör, Veli-Pekka Nurmi, skriver på Twitter att citat ”Den här dagen har vi väntat på i 20 år. Just nu kommer cirka 40 procent av Finlands eleffekt från oss” slutcitat. Om allt vill sig väl med det nya kärnkraftverket kommer det innebära att Sverige inte kommer att behöva exportera lika mycket el till Finland, vilket i sin tur innebär att de svenska elpriserna kan pressas ned något. Kärnkraftsprofessorn Jan Blomgren kommenterar att det är en lysande affär.

INRIKES

Erdogan säger fortsatt nej till Sverige i krigsalliansen

Magdalena Andersson förde under gårdagen samtal med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan under EU-toppmötet i Tjeckien. Efter samtalet bedömde Magdalena Anderssons stab det hela som en ”bra dialog” men det verkar inte som att Erdogan håller med om den biten. Nu visar det sig att Erdogan öppnar upp för ett finskt medlemskap i krigsalliansen Nato. Erdogan kommenterar mötet med den finska statsministern Sanna Marin med att det var ett bra samtal och att Finland är ett bra land där terrorister inte strövar fritt, medan Sverige är ett land där de däremot gör det.

100 000 pensionärer hamnar i kläm med nya regler

Omkring 100 000 personer födda 1957 och 1958 kommer hamna i kläm av nya pensionsregler då dessa inte kommer att få ta del av det höjda grundavdraget nästa år. I praktiken kommer just denna grupp nyblivna pensionärer att få betala högre skatt, oavsett om de går i pension eller fortsätter arbeta. Pensionärsorganisationen SPF Seniorerna rasar mot regeringen och kräver att orättvisan i pensionssystemet rättas till.

Signal lanserar ny funktion

Den krypterade säkerhetsappen Signal har skapat en ny betaversion som ger användarna tillgång till ”stories-funktioner”. Detta är en av Signals senaste satsningar för att göra appen mer populär hos användarna. Signal är en krypterad meddelande- och samtalsapp som ger människor möjlighet att bevara sin integritet med säkra samtal och meddelanden. Genom en avancerad end-to-end kryptering med öppen källkod inom Signals protokoll, kan ingen spåra meddelanden eller avlyssna samtal.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter