Nyhetssändning 8 augusti

UTRIKES

Ukraina uppskattar inte kritik från Amnesty

Amnesty International har gett ut en rapport om krigsbrott i Ukraina vilken har rört upp känslorna hos många. President Volodomyr Zelenskij har personligen kritiserat rapporten och ordföranden för organisationen i Ukraina har avgått i protest. Svenska Amnesty har dock gått ut och tagit rapporten i försvar. Den svenska generalsekreteraren Anna Johansson säger att man lagt mycket fokus på Rysslands agerande men att det inte frånskriver Ukraina skyldigheten att följa krigets lagar. I ett pressmeddelande hävdar Amnesty att ukrainsk militär använder bostadsområden, skolor och sjukhus, som baser och därmed kränker internationell humanitär rätt. Ukraina bryter därmed mot internationell lag och sätter civila i fara, enligt Amnesty.

Kampanj för att britter ska vägra betala elräkningen

Genom kampanjen ”Don´t Pay UK” har uppemot 100 000 britter lovat att sluta betala sina elräkningar under den kommande vintern om inte regeringen och energibolagen genomför drastiska prissänkningar. Kampanjen siktar på att en miljon medborgare ska ansluta sig till protesten. Många britter har fått svårigheter att betala elräkningarna den senaste tiden och prognosen för vintern är att kostnaderna kommer att öka ytterligare närmare 70 procent. Pensionären Christopher säger; ”Jag är rädd att det blir många tragedier kopplade till det kalla vädret bland gamla och handikappade människor denna vinter”

Chefer får lära sig bära bagaget på Quantas

Det australiensiska flygbolaget Quantas krisar nu bemanningsmässigt på grund av att bolaget har sparkat tusentals arbetare under pandemin då flygbranschen drabbades hårt ekonomiskt. Eftersom bolag i kris hellre avskedar lågavlönad personal än chefer har Quantas nu bemannade kontor men ingen som till exempel bär bagaget. Nu uppmanas således cheferna att frivilligt bära bagage, men för sin vanliga chefslön.

INRIKES

Vaccinationsviljan mot covid minskar i Sverige

Intresset för att fortsätta vaccinationen mot covid har minskat hos den svenska befolkningen. Nu väljer var tredje person att avstå den tredje dosen. Trots hot om åtgärder mot de som inte håller jämna steg med vaccindoserna, har viljan att ta den tredje dosen alltså minskat. Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten är kritisk till detta. Enligt henne är det för att folk inte längre tar smittan på allvar och att påtryckningarna från myndigheterna inte längre tvingar folk till det som vaccinationsviljan sjunkit.

Nativiteten oroväckande låg i Sverige

Svenska kvinnor föder allt färre barn. Barnafödandet under våren 2022 ligger på 1,6 barn per kvinna och är på den lägsta nivån på över tjugo år enligt Statistiska centralbyrån, då den låg på 1,5 barn per kvinna.

Magdalena Andersson backar upp Anders Ygemans uttalande

När Anders Ygeman i en intervju med Dagens Nyheter yttrade att det var ”dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung” väckte det sådan ilska i de invandringsvänliga leden att ministern ådrog sig anklagelser om att vara rasist. Det ministern däremot syftade på var att med tvång blanda upp områden så även områden som domineras av svenskar får en starkare mångkulturell prägel. Nu väljer statsminister Magdalena Andersson att backa upp Ygemans uttalande. ”Det är inget konstigt alls att vi vill ha blandade områden”, säger Andersson till Aftonbladet.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter