Nyhetssändning 8 juli

UTRIKES

Östeuropa river sina kommunistmonument

Flera länder i Östeuropa river nu ner sina kommunistmonument. Nerrivningen av monumenten har pågått under flera års tid men intensifierats efter Rysslands invasion av Ukraina. Bland annat har Lettland förklarat att de kommer att riva omkring 300 monument och senast i måndags förklarade Litauen att de börjat riva gamla sovjetiska statyer. Ukraina rev ned omkring 700 Leninstatyer efter revolutionen 2014 och valde att under 2015 till 2017 riva ytterligare 1320 statyer.

Litauen ignorerar EU-domstolen

Litauens inrikesminister meddelar att Litauen kommer att ignorera den fällande dom som EU-domstolen utfärdade i slutet av juni och fortsätta att låsa in illegala invandrare som skickats till Litauen från Vitryssland. Inrikesministern säger att Litauen ignorerar EU-domstolen till förmån för rikets säkerhet och att dom kommer att göra allt för att skydda EU:s yttre gräns och att dom definitivt kommer att försvara sig om hotet kvarstår från migranter som vill destabilisera Polen.

Boris Johnson har avgått

Igår avgick Boris Johnson från premiärministerposten i Storbritannien men även som partiledare för det konservativa partiet Tories. Avgången kommer efter de många skandaler som skakat Storbritannien och för de många ministrar och parlamentariker som avgått i protest mot Johnsons ledarskap. 

Mexicos president vill riva Frihetsgudinnan

Mexikos president Andres Manuel Lopez Obrador sa tidigare i veckan att han vill starta en kampanj för att riva frihetsgudinnan ifall Julian Assange lämnas ut till USA och fängslas för spioneri.  Presidenten menar att Frihetsgudinnan inte längre kan symbolisera frihet om Assange döms. Åtalet mot Assange anses av många bedömare undergräva USA:s trovärdighet, framförallt i frågor om yttrandefrihet och pressfrihet.

Bondeuppror runt om i Europa

Böndernas frihetskamp i Europa fortsätter. Efter de stora och positiva protesterna i Nederländerna gör nu även Polens, Italiens och Tysklands bönder uppror mot sina regeringar. Flygplatser, vattenvägar och motorvägar har blockerats av bönderna. I en intervju med en nederländsk bonde säger han att protesterna är inspirerande av Freedom Convoy i Kanada. Böndernas protester riktar sig i huvudsak mot regeringens politik vars effekter innebär att många bönder inte har råd att fortsätta sin verksamhet men även alla de skatter och begränsningar som europeiska bönder påtvingas, medan utomeuropeiska bönder inte måste följa samma regler. Detta har inneburit att utomeuropeiska produkter är billigare än landets egna.

INRIKES

Asylsökande kvinnor kommer inte i arbete

Mindre än en procent av de asylsökande kvinnor som anlänt till Sverige sedan 2016 har fått arbete idag. Det var Sveriges Radio som rapporterade om detta i ett inslag i onsdags. Statsradion hävdar bland annat i reportaget att det är svårt att få jobb om man inte kan det svenska språket. Nu får statsradion och regeringen kritik för sitt utmålande av de nyanlända som ett kompetensregn och som en ekonomisk vinst.

Swedbank utreds

Finansinspektionen startar en utredning för att granska om Swedbank har följ de lagar och förskrifter som finns kopplat till ett it-haveri i april tidigare i år. Swedbank har tidigare fått mycket kritik för sina förehavanden och ett av de mer kända fallen var när banken beslutade att låsa Fria Tiders chefredaktör Widar Nords bankkonto.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter