Nyhetssändning 8 september

UTRIKES

Erdogan: Europa har själv skapat sin elkris

Turkiets president Erdogan säger att Europa har skapat situationen med den akuta energikrisen genom de sanktioner som EU har infört gentemot Ryssland. Han säger också att dessa tvingat Ryssland till ett motangrepp genom att reducera flödet av naturgas och olja till Europa.

Putin: Spannmålet går inte till de fattiga afrikanska länderna

Vladimir Putin hävdar i ett tal att den spannmålsexport från Ukraina som Ryssland övertalats att släppa igenom inte går till fattiga länder utan till EU. Västmakterna hotade tidigare att anklaga Ryssland för svälten i Afrika om man inte hjälpte Ukraina få ut sitt spannmål via Svarta havet. Det resulterade i Black Sea Grain Initiative där Ryssland gick med på att låta Ukraina exportera flera miljoner ton spannmål. Nu riktar Putin anklagelser mot EU och västvärlden och säger att Europa beter sig som kolonialmakter som har lurat utvecklingsländerna på spannmålet och hotar därför att dra sig ur avtalet.

Massdemonstrationer i Indonesien mot höjda bränslepriser

I Indonesien pågår nu enorma protester mot den indonesiska regeringens beslut att höja bränslepriserna med 30 procent. Protesterna pågår framförallt i de stora städerna Jakarta och Surabaya och uppgår till tiotusentals personer, där majoriteten av demonstranterna är studenter och arbetare. Protesterna kan leda till en revolt enligt inhemska medier.

INRIKES

Elbolagen kan inte hävda force majeure

Frihetsnytt rapporterade under gårdagen att elbolagen försöker säga upp de bundna elavtalen med hänvisning till force majeure. Konsumentverkets rättsenhetschef Gabriella Fenger Krog säger att deras bedömning i nuläget är att ökade elpriser dock inte kan motivera force majeure.

Endast mainstreammedia får tillgång till Valmyndighetens plattform

Valmyndigheten låter meddela att endast vissa utvalda medier får direkt tillgång till valresultatet nu på söndag, andra hänvisas till myndighetens hemsida. Tidigare har myndigheten erbjudit en tjänst där valuppdateringar kunnat hämtas direkt via servrar utan att vara beroende av om myndighetens hemsida fungerar men så är inte fallet i år. Dessa medier får således hoppas på att hemsidan inte kraschar under kommande valkväll vilket hände vid det förra valet. Samnytt skriver att de medier som får ta del av tjänsten är Sveriges television, TV4, Aftonbladet, Bonnier News och TT Nyhetsbyrån.

Riksbanken går mot brakförlust

Riksbanken ser ut att gå mot en förlust på cirka 65 miljarder kronor för helåret 2022, vilket saknar motstycke i historien. Förlusten kan dock uppvägas delvis genom att den dalande svenska kronan gör att Riksbanken kan göra vinst på innehav av utländska värdepapper. Besannas prognosen kommer hela Riksbankens egna kapital att vara utraderat vid årsskiftet, vilket sannolikt följs av att den beslutar om ett kapitaltillskott i samma storleksordning som förlusten. Tillskottet blir i så fall att jämföra med hela 1% av Sveriges BNP, vilket skattebetalarna kommer att få stå för.

V-politikern Snecker rasisthetsar mot andra partier

En film på vänsterpolitikern Linda Snecker sprids nu på sociala medier där hon hetsar åhörare mot bland annat Liberalerna. Det var under ett torgmöte i Skäggetorp i Linköping som Snecker hävdade att Liberalerna vill omhänderta 2-åriga barn som inte pratar perfekt svenska och hur rasistiskt det är att ifrågasätta islam. Hennes uttalande går i linje med de konspirationsteorier som spridits om att svenska myndigheter kidnappar icke-svenska barn. Vänsterpartiet har än så länge inte kommenterat Sneckers uttalande.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter