Inrikes
Partiledare tjänar över en miljon kronor om året
TV-programmet Uppdrag granskning avslöjade tidigare idag att de flesta partiledare i riksdagen tjänar över en miljon kronor om året. Allra mest tjänar statsminister Magdalena Andersson och moderatledaren Ulf Kristersson som båda har en årsinkomst på 2 208 000 kronor. Riksdagsledamöter är enligt lag skyldiga att redovisa stora aktieinnehav, sidoinkomster och styrelseuppdrag och Uppdrag granskning hävdar nu att många ledamöter tjänar betydligt mer än vad de uppger. Korruptionsexperten Louise Brown är mycket kritisk till att ledamöterna inte redovisar sina inkomster på ett korrekt sätt och säger att begränsad transparens och insyn leder till korruption. Enligt en undersökning som nyligen gjorts i 109 länder ligger Sverige i botten av de europeiska länderna vad gäller hur offentliga våra politiker är avseende sin ekonomi.
Jörgen Hellman (S) svindlar skattebetalarna på 700 000 kronor
Skatteutskottets ordförande Jörgen Hellman, Socialdemokraterna, anklagas för att ha svindlat skattebetalarna på 700 000 kronor. Hellman har uppgett att han har bott på en adress som legat över 5 mil från riksdagen och därmed varit berättigad till ersättning för boendet. Det verkar dock som att Hellman aldrig har bott på adressen då ingen av hans grannar har sett honom där och huset är dessutom fallfärdigt och utan toalett. Avslöjandet gjordes av TV-programmet Uppdrag granskning igår men Hellman förnekar att han har ljugit om sin adress. Strax efter att journalisterna besökt huset ändrade Hellman sin folkbokföringsadress och lämnade alla sina politiska uppdrag. Huruvida Hellman kommer att ställas inför rätta för sitt möjliga brott återstår att se.
Rasmus Paludan åtalad för nedskräpning
Politikern Rasmus Paludan vinner nu ett slag för yttrandefriheten. Paludan blev efter en koranbränning i Frölunda polisanmäld för bland annat Hets Mot Folkgrupp och nedskräpning. Nu läggs förundersökningen ner eftersom Paludan bara utnyttjade sin yttrandefrihet. Trots att åtalet inte gillades går åklagaren vidare med anklagelsen om nedskräpning. Flera tolkar åklagarens beslut som ett sätt att gå runt yttrandefriheten och avskräcka dels Paludan men även andra från att nyttja sin yttrandefrihet om åsikten är för myndigheterna obekväm.
Förtroendet för politiker minskar rejält
Förtroendet för politiken och politiker har minskat rejält efter den politiska och mediala cirkus som uppstod kring misstroendeförklaringen mot justitieminister Morgan Johansson. Enligt en färsk undersökning från Demoskop har varannan svensk fått minskat förtroende för politiken. En person ur undersökningen uttryckte det som att ”Det är mer lekstuga än någonsin. Jag vill ha seriösa, sakliga och tråkiga politiker som inte tappar huvudet och vräker ur sig saker i affekt”. Vilka effekter detta får på politiken och riksdagsvalet i höst återstår att se men förhoppningar har höjts om att partier som idag är utanför riksdagen ska få inflytande och ändra på situationen.
Utrikes
Kriget i Ukraina kan snart vara över
Under de senaste dagarna har det kommit flera nyheter som visat att konflikten i Ukraina snart kan vara över. Den ukrainska nyckelstaden Sievjerodonetsk har nyligen erövrats av ryska trupper enligt Washington-baserade Institute for the study of war. Vidare har The Independent tagit del av en rapport som visar att Ukraina är kraftigt underlägset vid fronten i öst och att stridsmoralen har sjunkit rejält. I måndags meddelade även Bulgariens premiärminister att landet inte kommer att sända vapen till Ukraina. Av dessa 3 faktorer har nu vissa dragit slutsatsen att Rysslands invasion av Ukraina och det fruktansvärda kriget snart kommer att vara över.
Erdogan ställer nya krav på Sverige
Turkiets president Erdogan ställer nya krav på Sveriges NATO-ansökan som har blivit mycket kritiserad och uppmärksammad. Dels anser många att ett medlemskap innebär en alltför stor säkerhetsrisk för Sverige och att svenska folket måste tillåtas att få rösta om det, men också för att Turkiets president ställer krav på Sverige innan de tänker godkänna ansökan. Ett av de senaste kraven är att Erdogan inte vill att Sveriges television ska få intervjua terrorister. Vad Erdogan egentligen har för rätt att bestämma vilken grad av yttrandefrihet Sverige ska ha och vem som är terrorist är ifrågasatt.
Tysk minister vill klassa covid19-demonstranter för högerextremister
Den tyska ministern Georg Maier vill att alla som demonstrerar mot Covid-19-restriktioner och vaccin ska klassas som högerextremister. Maiers förslag ses som ett allvarligt försök att begränsa yttrandefriheten i landet men mycket pekar på att förslaget kommer att röstas ner.
Kvinna stämmer META som äger Facebook och Instagram
En kvinna i USA stämmer nu det globala företaget META som äger Facebook och Instagram. Anledningen till stämningen är att kvinnans dotter har utvecklat ett självskadebeteende efter att ha använt den sociala median Instagram. Många bedömare anser att det är positivt att fler privatpersoner och regeringar vågar ifrågasätta den nästan monopolliknande ställning som dessa globala storföretag har och hur de hanterar frågor som yttrandefrihet och vilken inverkan de har på människor.