Nyhetssändning 9 september

UTRIKES

Drottning Elizabeth är död

Drottningen av Storbritannien Elizabeth II har avlidit 96 år gammal meddelade det brittiska hovet igår eftermiddag. 73-årige prins Charles blir omgående ny regent under namnet Kung Charles lll.

Nederländsk klimataktivistisk jordbruksminister avgår

Nederländernas jordbruksminister Henk Staghouwer avgår efter pressen från de stora bondeprotesterna mot regeringens radikala klimatpolitik. Nederländska bönder har under de senaste månaderna protesterat kraftfullt mot den klimatpolitik som kommer att driva många av dem i konkurs. Staghouwer har varit en av de drivande personerna bakom regeringens klimatpolitik men hans avgång förväntas inte förändra politiken i grunden även om bönderna ser avgången som en klar delseger.

Tyskland släcker ner i brist på gas
I Tyskland släcks nu gatubelysningen ner, innetemperaturer på offentliga arbetsplatser ska sänkas och varmvatten i offentliga byggnader stängs av.  Dessa är några av de extraordinära åtgärder som landet vidtar för att spara in 20 procent av sin gasförbrukning. Även i Danmark sänker man temperaturen i de offentliga byggnaderna.
Schweiz kan fängsla temperaturbrottslingar
Schweiz överväger att fängsla personer upp till tre år, som värmer upp sina hem över 19 grader. Även böter på upp till 3 000 schweiziska franc kan komma att utfärdas. I gasuppvärmda byggnader får vatten inte värmas upp till mer än 60 grader. Det har förutspåtts att de föreslagna åtgärderna kommer att orsaka en mängd utmaningar och tvister och göra domstolarna än mer upptagna.
Rwanda kan ta emot Danmarks asylsökande

Danmark och Rwanda har skrivit under ett dokument om ett asylsamarbete som bekräftar att länderna har för avsikt att samarbeta för att flytta asylsökande i Danmark till Rwanda. Avsikten är att man sedan också ska få de asylsökande att bosätta sig i Rwanda. Storbritannien har som Frihetsnytt tidigare rapporterat, ett liknande avtal.

INRIKES

Partiet Växjölistan anmäler polismyndigheten

Partiet Växjölistan anmäler polismyndigheten till Justitieombudsmannen för tjänstefel med anledning av deras passivitet gällande ordningsstörningar vid partiets torgmöte i början av månaden. Grupper av invandrare störde Växjölistans torgmöte, där även politikern Rasmus Paludan medverkade, genom att alldeles intill spela mycket högljudd musik, vilket tilläts fortsätta trots att man påtalat problemet för polisen.

Författarinna anklagad för grovt förtal

Författarinnan Katerina Janouch stod åtalad igår i Uppsala tingsrätt för grovt förtal. Upprinnelsen var en religionsundervisning i en tredjeklass i Söderfors Bruksskola i Tierp, där alla elever tvingats skriva meningar som ”Jag är muslim” och ”Jag går till moskén”, samtidigt som de skulle teckna och färglägga muslimska symboler. Detta fick en kristen elev att reagera negativt och elevens mamma uttryckte därefter sin frustration på ett kristet forum på Facebook. Janouch uppmärksammade därpå händelsen utan att hävda annat än att den kränkte elevernas integritet och att den stred mot läroplanens principer. Detta ledde alltså till denna anmälan som är långt ifrån den första gången som en regimkritiker ställs inför rätta för hittapåanklagelser. Domen kommer den 22 september.

Demonstration mot korrupta politiker

Den 1 oktober kommer en stor demonstration äga rum. Gruppen Folkets Upprop arrangerar demonstrationen och kräver ett stopp för politikernas korruption och de ökade el-, mat- och drivmedelskostnaderna. Demonstrationen kommer att starta på Medborgarplatsen i Stockholm för att sedan marschera mot Riksdagshuset. Deltagare ombeds anmäla sig via hemsidan folketsupprop.nu.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter