lördag, 1 oktober, 2022

Nytt amerikanskt samarbete för stärkt gränsskydd

26 delstater går samman för att hantera gränskrisen och organiserad brottslighet

Under förra veckan tillkännagav de republikanska guvernörerna i 26 delstater skapandet av en ny Border Strike Force, som syftar till att ”störa och avveckla transnationella kriminella organisationer.” Den nya delstatsöverskridande myndigheten ska tackla de omfattande samhällsproblemen med droghandel och illegal invandring som uppstått under Joe Bidens styre.

”Den södra gränsens svaghet är en öppen dörr för transnationella kriminella organisationer som använder den för att handla droger som matar missbruksepidemin i hela USA”, står det i samförståndsavtalet.

Människo- och narkotikahandel

Initiativet för de 26 delstaterna leds av Texas och Arizona som har gräns mot Mexiko. Dessa har utställt en lång rad förslag till de övriga delstaterna inom samarbetet att se över sina lagar angående människohandel, narkotikahandel och organiserad brottslighet så att de kan förstärka insatserna mot brott som härrör från USA:s södra gräns. Flera nordliga delstater har till exempel inte haft lagstiftning avseende smuggling eftersom de inte har några gränser mot andra nationer.

Redan under förra året blev det uppenbart att Joe Biden inte hade för avsikt att avsätta federala resurser för att styra upp gränskontrollerna mot Mexiko. Under sommaren 2021 gick personal från ordningsmakten i Nebraska, Iowa, Florida och Texas samman för att gripa människosmugglare och illegala invandrare som undvek gränspatrullen.

Illegala invandrare

Texas guvernör, Greg Abbott, har implementerat gränsskyddsåtgärder sedan juni förra året under Operation Lone Star. Hittills har Texas spenderat 3 miljarder dollar på operationen, som omfattar arrestering och lagföring av illegala invandrare, förstärkt brottsbekämpning och nationalgardets närvaro längs gränsen, samt ett försök att skicka busslaster med illegala invandrare till huvudstaden Washington DC.

Totalt omfattar samarbetet delstaterna: Arizona, Alabama, Alaska, Arkansas, Florida, Georgia, Idaho, Indiana, Iowa, Maryland, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, New Hampshire, North Dakota, Ohio, Oklahoma, South Carolina, South Dakota, Tennessee, Texas, Utah, Virginia, West Virginia och Wyoming.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar