Nytt covidpiller ingen kassako för Pfizer

Läkemedlet Paxlovid, signerat den starkt kritiserade läkemedelsgiganten Pfizer, introducerades på den svenska marknaden före jul. Men läkemedlet har sålt dåligt enligt statistik från E-hälsomyndigheten.

Under de sista veckorna i december hade endast 104 förpackningar av Paxlovid sålts enligt
E-hälsomyndigheten (se faktaruta nedan). Detta samtidigt som antalet ”bekräftade” fall av covid var 21.000, rapporterar Göteborgs-Posten. Så något större intresse från varken läkare att förskriva preparatet eller patienter att ta det, verkar inte finnas. Så tråkigt för Pfizer.

Förskrivningen av covidpillret har varit lägre än väntat i flera länder, skriver Nature, och kliar sig fundersamt i huvudet. De tror att det beror på missuppfattningar kring läkemedlet och en minskad oro för riskerna med covid. Vad gäller det sistnämnda kan redaktionen bara hålla med.

Vad gör egentligen E-hälsomyndigheten?
Regeringens hemsida: E-hälsomyndigheten arbetar med utvecklingen av nationell e-hälsa för att bidra till en bättre vård, omsorg och hälsa. Verksamheten är inriktad på att skapa delaktighet för invånare samt ge stöd till yrkesverksamma och beslutsfattare.

E-hälsomyndighetens hemsida: E-hälsomyndigheten ansvarar för e‑recepten och samordnar regeringens satsningar på e‑hälsa. Vi erbjuder ett antal e-hälsotjänster för dig som privatperson och för medarbetare inom apotek, vård och omsorg. 

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar