Nytt försök med elprisstöd till företagen

Strax före jul meddelade regeringen att det utlovade elprisstödet till företag drogs tillbaka då regeringen bedömt att det skulle strida mot EU:s regler. Nu har Svenska kraftnät ett nytt förslag färdigt.

Elprisstödet som ska gälla företag, kommuner och föreningar i södra delen av landet, är nu på väg att gå ut till Energimarknadsinspektionen för godkännande. Förra gången tog det tre veckor för inspektionen att justera och ge klartecken.

Gunnar Mårdner, VD på branschorganisationen Företagarna, säger att behovet av elprisstöd är på väg att bli akut för vissa företag.

Svenska kraftnät fick i uppdrag av den förra regeringen att ta fram ett förslag till elprisstöd i augusti förra året. Det levererades efter två månader men blev inte godkänt av Energimarknadsinspektionen då den enligt energi- och näringsminister Ebba Busch stred mot EU:s statsstödsregler, vilket hon meddelade den 22 december.

Till elintensiva företag ska det utbetalas ett separat stöd som det har avsatts 2,4 miljarder kronor för i statsbudgeten. Där väntar man på resultatet från prövningen hos EU-kommissionen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

Maken dog – Elstödet drogs in

PM Nilsson avgår efter skandal!

EU vill skicka tillbaka fler migranter