Nytt kärnkraftverk kan bli verklighet

Barsebäcks ägare vill bygga nytt

Den nya regeringen ger positiva signaler för ny kärnkraft, vilket ger Barsebäcks ägare tilltro till att våga bygga nytt. Denna satsning skulle med råge kunna motverka elbristen i södra Sverige.

Kärnkraftverket Barsebäcks ägare, Uniper har länge haft tankar på att bygga ett nytt kärnkraftverk, men i det motsträviga klimatet mot kärnkraft de senaste åren har man dragit sig för det. Men i och med den nya borgerliga regeringen har helt andra signaler sänts ut och nu går man ut med sina visioner, vilka skulle kunna vara förverkligade under 2030-talet, rapporterar SVT.

Vill bygga energipark

Förhoppningarna hos Uniper är att kunna bygga en energipark, där forskning ska bedrivas kring fossilfria alternativ och där man ska kunna koppla samman kärnkraft, solkraft, vindkraft och vätgas, där kärnkraften kommer att utgöra den planerbara baskraften.

Storleken på denna anläggning kan dock inte Unipers VD, Åsa Carlson, uttala sig om. Det kan röra sig om ett helt kärnkraftverk eller så kallade SMR (”Small Modular Reactor”, eller ”liten modulär reaktor”), en teknik som bygger på mindre reaktorer som är billigare och lättare att konstruera och som i samverkan med flera SMR kan leverera samma mängd som ett fullvärdigt kärnkraftverk.

Kan motverka energibrist i södra Sverige

Skåne är ett av de landskap där risken är stor för omfattande energibrist, då vindkraften i Norrland inte fullt ut kan leverera till södra Sverige och det finns ett motstånd mot havsbaserad vindkraft, som inte anses kunna leverera enligt de behov som finns. Utöver det finns ingen baskraft som kan leverera vid osäkra perioder, då Skåne inte har möjlighet att bygga egen vattenkraft, vars förutsättningar primärt finns i norra Sverige.

Det moderata kommunalrådet i Kävlinge kommun, Pia Almström, ställer sig positiv till planerna på utbyggd kärnkraft och säger till SVT att majoriteten av kommuninvånarna delar hennes inställning.

Experten: ”Helt rätt plats för ett kärnkraftverk.”

Frihetsnytt har varit i kontakt med Jan Blomgren, professor i kärnfysik och författare av boken ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, angående nyheten om en potentiell utbyggnad.

”Sett utifrån elnätsperspektivet är detta en oerhört god nyhet. Ska elförsörjningen fungera så bra som möjligt är ett nytt kärnkraftverk där Barsebäck ligger det bästa alternativet. Platsen är den bästa för att kunna tillgodose elnätets behov”, är Blomgrens svar.

Frihetsnytt har tidigare intervjuat Blomgren, där han bland annat förklarar nyttan med kärnkraft och tillbakavisat en del myter, samt sina tankar om riksdagsvalets och den nya regeringens påverkan på energifrågan.

Den som vill ta del av en lättöverskådlig genomgång av den svenska elförsörjningen rekommenderas varmt att ta del av Blomgrens ”Allt du behöver veta om Sveriges elförsörjning”, som finns att köpa som fysisk bok, e-bok, eller tillgänglig på streamingtjänster som Nextory och Storytel.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter