lördag, 1 oktober, 2022

Politisk dragkamp USA:s ”desinformationsnämnd”

Republikanerna i representanthuset lämnar lagförslag som kan stoppa ”desinformationsnämnden” som Joe Biden försöker skapa

Republikanerna i det amerikanska representanthuset framförde under gårdagen ett lagförslag som skulle avskaffa finansieringen av den av Biden-administrationen nyligen tillkännagivna ”disinformation governance board”, löst översatt som: “Desinformationshanteringsnämnden”. Denna nämnd har snabbt kommit att liknas vid ”Sanningsministeriet” i George Orwells dystopiska roman 1984.

”Regeringen har ingen roll när det gäller att avgöra vad som utgör sanning eller acceptabelt tal, och denna dystopiska, grundlagsvidriga nämnd måste upplösas”, sade representanten Mike Johnson, som ledde de tyvärr bara 50 republikanerna som stödde lagförslaget. Totalt har representanthuset 435 ledamöter.

Om Joe Biden inte kommer att upplösa nämnden, ”så kommer vi att göra det”, påstod Johnson. Lagförslaget anger att inga medel ur den federala budgeten kan avsättas för att upprätta eller finansiera den nya nämndens verksamhet.

Chefen för Department of Homeland Security (DHS), Alejandro Mayorkas, kallar nämnden för ”en intern arbetsgrupp” som syftar till att upptäcka desinformation som ”hotar Amerika” och samtidigt ”skydda amerikanernas rättigheter”. För att godkännas krävs stöd från det amerikanska sossepartiet Demokraterna, som dessvärre kontrollerar båda kamrarna i kongressen.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar