Nytt lagförslag stoppar utländska företagsköp

Idag presenterade regeringen ett nytt lagförslag som ska förhindra utländska företag att investera i svensk skyddsvärd verksamhet.

Lagförslaget, som justitieminister Gunnar Strömmer och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, presenterade på dagens pressträff innebär att investeringar som kan medföra säkerhetsrisker kan granskas av en särskild granskningsmyndighet och, om nödvändigt, förbjudas, skriver regeringen.

Detta gäller svenska företag som bedriver skyddsvärd verksamhet, exempelvis i form av samhällsviktig och säkerhetskänslig sådan.

Lagförslaget öppnar vanlig väg att få insyn

Samtidigt som utländska direktinvesteringar är viktiga för det svenska näringslivet är strategiska förvärv ett av de sätt som främmande makt använder sig av för att uppnå fördelar mot andra stater. Justitieministern säger att vissa investeringar kan innebära stora risker och därför måste dessa kunna granskas och, om nödvändigt, stoppas.

Företagsinvesteringar kan vara ett sätt för främmande makt att dra nytta av svensk teknik, utveckling och kunskap eller att skaffa sig inflytande över eller kunskap om funktioner som är samhällskritiska för Sverige.

Regeringens riskbedömning pekar särskilt ut Ryssland, Kina och Iran och menar att dessa länder agerar alltmer aggressivt. Men inga andra länder tas upp som tänkbara hot mot svenska säkerhetsintressen trots att USA senast 2021 avslöjades ha spionerat på ledande politiker och höga tjänstemän i Sverige.

Bild: Regeringskansliet

Nästan alla andra EU-länder har kontrollsystem

De flesta av EU:s medlemsländer har redan ett dylikt granskningssystem, men inte Sverige. Utländska företag kan idag alltså inte hindras från att investera i svenska företag vars verksamhet, information eller teknik har betydelse för Sveriges säkerhet eller för allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige.

– Den säkerhetspolitiska utvecklingen har visat på riskerna med att främmande makt kontrollerar kritisk infrastruktur och får inflytande inom försvars- och säkerhetsindustrin. Vi behöver göra vårt yttersta för att skydda Sverige och svenska företag från att kontrolleras av främmande makt, säger Carl-Oskar Bohlin.

Lagförslaget föreslås träda i kraft den 1 december i år.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter