Nytt program ska motverka cancer

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen och drabbar årligen runt 6000 personer. Nu har ett screeningprogram tagits fram, vilket tros kunna rädda 300 liv om året.

Tjock- och ändtarmscancer är en av de vanligaste cancerformerna, men kan vara svår att upptäcka, eftersom symptomen är ovanliga och oftast små i ett tidigt skede. Men upptäcks det i tid kan åtgärder hinna sättas in och liv räddas.

Nu kommer samtliga regioner i Sverige att erbjuda ett screeningprogram, vilket Socialstyrelsen rekommenderade redan 2014 för alla mellan 60 och 74 år. Programmet bygger på att de som deltar skickar in avföringsprov vartannat år, för att eventuella symptom ska kunna upptäckas, rapporterar SVT.

När screeningprogrammet är färdigutvecklat, vilket ska ske 2026 enligt målsättningen, ska alla i åldersgruppen 60-74 år kunna delta. Tron är att detta ska kunna rädda så många som 300 liv om året.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter