Nytt projekt ska identifiera livets ursprung

Existensen av liv har bara identifierats på jorden. Men förutsättningar för liv bör finnas även på annat håll i universum. Nu gör ETH Zürich, Harvard, Cambridge och University of Chicago gemensam sak för att klara ut livets uppkomst – på jorden och potentiellt på andra planeter.

Liv har funnits mycket länge på jorden. Men uppkomsten av liv, från början, är inte kartlagd. Universiteten ETH Zürich, Harvard, Cambridge och University of Chicago vill nu komma tillrätta med kunskapsunderskottet när det gäller uppkomsten av liv på jorden och samtidigt sätta det i ett kosmiskt sammanhang. Det skriver Financial Times.

Projektmedlemmen Didier Queloz, som verkar både på ETH och Cambridge, var en av de första som upptäckte en exoplanet, det vill säga en planet som går i bana runt en annan stjärna än solen. Liv som hittas på andra platser än jorden, förväntas i så fall hittas på exoplaneter.

Oklart om livet på just Jorden är en slump

Inom projektet kommer man att söka samarbete med andra, framför allt i samband med rymdfärder när det finns data att hämta och även använda sig av det som kan inhämtas från observatorier som James Webb-teleskopet.

Projektmedlemmen Emily Mitchell, evolutionsbiolog på Cambridge, tror att möjligheten till liv är inbyggd i universum, att döma av den snabba utvecklingen av mikrober för fyra miljarder år sedan på jorden.

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter