Ödesval i USA på tisdag – och demokraterna har en dålig plan

Demokraterna ligger relativt lågt med retoriken inför tisdagens ”midterm elections” när både senaten och kongressen förväntas byta från demokratisk till republikansk majoritet. Joe Bidens tal i Washngton igår indikerade att han ändå räknar med seger – åtminstone i rösträkningen.

Den amerikanska regering under Joe Biden som tillträdde den 20e januari 2021 har inte fallit väljarna på läppen. De mest spridda opinionsundersökningarna är de som beställts fram av nyhetsbyråerna – och i Reuters väljarundersökning påstås att hela 44% av väljarna är nöjda med Bidens arbete. Detta är en större procentsats än den som samma nyhetsbyrå rapporterade för Donald Trump på hans tid. Men mot bakgrund av den observerbart större popularitet som Trump åtnjöt dåförtiden jämfört med Bidens idag konstaterar bedömare att undersökningar beställda av Reuters inte är att lita på.

Väljarbarometern Fivethirtyeight förutspår en klar republikansk majoritet åtminstone i kongressen. Demokraterna är efter de sistlidna två åren i sådan otakt med väljarna att deras kandidater systematiskt undviker att prata om ideologiska frågor – Frihetsnytt rapporterade.

Oerhörd uppförsbacke för demokraterna

Ett senats- och kongressval är inte detsamma som ett presidentval eftersom man röstar på lokala kandidater i delstaterna – varav vissa kan ha meriter och svagheter som gör att en del av väljarna bortser från sin partilojalitet. Men eftersom denna effekt verkar på samma sätt åt båda partierna kan prognoser ändå göras baserat på den sittande demokratiske presidentens popularitet jämfört med populariteten hos hans republikanske rival.

Tucker Carlsson som är USA:s och kanske världens mest sedde politiske kommentator betecknar en valutgång med majoritet för Joe Bidens kandidater till kongressen som en teknisk omöjlighet. Carlsson anser detsamma om senaten, trots att denna församling bara nyväljer 1/3 av sina ledamöter i detta val. Skälen, enligt Carlsson, är följande:

– regeringen har vid varje vägval uppträtt intolerant, odemokratiskt och elakt inte bara mot sina motståndare men även mot deras väljare

– regeringschefen har visat sig vara korrupt, något som massmedia och FBI lyckades dölja fram till och med presidentvalet men som nu de flesta nyhetskonsumenter känner till

– regeringens ledamöter med presidenten i spetsen har vid flera tillfällen demonstrerat en inkompetens utöver det vanliga.

Monumentalt impopulär president

Dessutom måste man tillägga att allmänhetens bemötande av Joe Biden, jämfört med bemötandet av den förre presidenten, är betydligt svalare. Eftersom det de facto är allmänheten som röstar måste det betecknas som oerhört förvånande om Bidens parti vinner.

  • Vid folkförsamlingar som idrottsevenemang och gatufester rapporteras återkommande att massorna brister ut i ramsan ”Fuck Joe Biden”. Något liknande har inte hänt någon annan president i mannaminne.
  • Vid Joe Bidens offentliga möten dyker bara en handfull personer upp, medan Donald Trumps möten fortfarande hålls i idrottsarenor.
  • Demokratiska partiets enorma ansträngningar för att vid presidentvalen specifikt mobilisera svarta väljare och de förfallna innerstädernas socialbidragstagare vittnar om att partiet är beroende av dessa väljarkategorier för att nå sina valframgångar. Vid ett mellanårsval, där det allmänna intresset är betydligt lägre än i ett presidentval kan demokraterna inte räkna med att någon större del av dessa kärnväljare kommer att engagera sig tillräckligt för att gå och rösta.

Bidens mystiska anmärkningar i Washington – vad är planen?

Vid sitt stora tal igår i Washington hasplade sig president Biden ganska fort förbi de samtalsämnen som normalt förväntas ingå i politiska valtal: Att fästa uppmärksamhet på den egna regeringens prestationer, dess lovande framtidsplaner och, sist men inte minst, motståndarnas uselhet och låga motiv.

Normala politska temata lyste, enligt Tucker Carlson, med sin frånvaro. Talet var unikt på så sätt att presidenten fokuserade på någonting helt annat än politik. Joe Biden fokuserade sitt anförande på efterspelet till den kommande tisdagens kongressval. Han inskärpte att man vill, skall och måste acceptera det valresultat som kommer att utannonseras.

Av sammanhanget var uppenbart att det Biden var orolig för inte var att hans egna supporters skulle blamera sig genom att opponera sig mot en eventuell republikansk valseger. Biden hade som bekant ingen invändning mot att hans anhängare år 2020 under BLM:s baner brände tusentals byggnader, misshandlade hundratals människor och dödade en och annan. Att anta att Biden plötsligt skulle vara orolig för sina anhängares uppförande vore helt verklighetsfrämmande.

Återstår att Biden på något sätt redan nu är säker på att vinna rösträkningen, men inte lika säker på att vinna valet ärligt. Han är därför redan nu orolig för vad människorna som blir bedragna genom valfusket kommer att tycka om den saken. Biden fokuserade sitt tal på förhoppningen att hans partis valseger skulle accepteras åtminstone av hans egna väljare – hur totalt osannolik och uppenbart fuskbaserad segern än är.

Intressant för svenskar

Har dessa händelser en betydelse för Sverige? Förmodligen är svaret ja. Hela det politiska Sverige bejakar det demokratiska partiet i USA, stöder Joe Bidens alla beslut och avstår unisont från att beröra de många indikationerna på storskaligt valfusk i det sistlidna presidentvalet.

Och den politiker som anser att de korrupta demokraterna i USA är ”helt ok” har per definition inga moraliska betänkligheter mot själv att agera på samma sätt i Sverige.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

1 KOMMENTAR

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter