Det kommer nu nya uppgifter om kraschen i Silicon Valley Bank och händelseförloppet under upptakten. Den nu avgångne vd:n sålde ett stort aktieinnehav kort tid innan de problem började som ledde till kraschen. En person med kopplingar till en annan bankkollaps har också fått uppmärksamhet.
Sålde kort tid före
Greg Becker, före detta VD i Silicon Valley Bank, sålde den 27 februari 12451 aktier, då värda 3,6 miljoner dollar, cirka 39 miljoner kronor enligt dagens kurs. Det skriver Svenska Dagbladet (SvD). Försäljningen skedde, enligt de amerikanska regler som ska förhindra missbruk av insiderinformation, med avisering en månad innan, den 26 januari.
Om han hade information som inte var allmänt känd redan den 26 januari, och sedan agerade utifrån den, kan han ändå dömas enligt USA:s stränga insiderregler.
Konkursveteran i styrelsen
Det har också visat sig att en person, Joseph Gentile, som var med i styrelsen för Silicon Valley Bank också var med i styrelsen för Lehman Brothers fram till ett år före den banken kraschade år 2008, enligt Fox Business. En stor finansiell kris över hela världen blev resultatet av kraschen.
Vilket resultat som kan följa av fallet för Silicon Valley Bank är ännu inte klart, men fredagens marknader var turbulenta inte minst på grund av kraschen, med störst negativt genomslag i banksektorn, och detsamma väntas inför måndagens handel.
Svårbedömt läge
Lehman Brothers-kraschen kom som en blixt från klar himmel för många, och blev till en utdragen finansiell katastrof. Ibland hör man det sägas att marknaden kan hantera allt som den får veta i förväg, men ingenting som kommer som en överraskning.
Konsekvenserna av det nu inträffade, det andra bankfallissemanget i USA:s moderna historia, är som sagt oklara även om banksektorn i allmänhet har drabbats negativt redan i nuläget.
En person som kartlagt denna typ av oförutsedda händelser är Nicholas Taleb, som har gett dem namnet ”svarta svanar” i sin bok The Black Swan (New York 2010, ISBN 978-0-8129-7381-5).