Oenighet om kärnkraftverk bland Tidöpartierna

Kärnkraftsanläggningen vid Ringhals i Varberg är numera en blandad anläggning med två nedlagda reaktorer under nedtagning och två reaktorer i drift. Eftersom nedläggningsbeslutet efter hand i breda politiska kretsar har kommit att betraktas som så extra olyckligt och i sig en stor orsak till elkrisen, pågår nu en diskussion om möjligheterna till återstart av Ringhals hos partierna inom Tidöavtalet.

Energiministern är emot

Tidöpartierna (Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna) har ännu ingen gemensam uppfattning om den samlade situationen på Ringhals, där två reaktorer är under nedtagning.

Det framgår på SVT. Energiminister Ebba Busch stöder sig på kraftverksägaren Vattenfalls egna uppfattningar, liksom på den uppfattning som råder på Ringhals ledning: nedtagningen av reaktorn har gått för långt och det är inte meningsfullt att söka bygga upp de reaktorer som lades ned i samband med omröstningen 2020 i riksdagen, som slutade 174-173 till fördel för nedläggningsbeslutet.

Ebba Busch kan tänka sig ny kärnkraft på den gamlas platsen i Ringhals – kostnaderna framstår dock som avskräckande, enligt en rapport i Svenska Dagbladet (SvD).

Sverigedemokraterna vill pröva omstart

Mattias Bäckström-Johansson från SD (som för övrigt själv är kärnkraftstekniker) ser behovet av eleffekt i Sverige som akut och vill hålla öppet för möjligheten att starta om de två nedlagda reaktorerna. SD har en genomgjutet positiv inställning till kärnkraft, både ny och gammal.

Hela diskussionen kan dessutom bli frånsprungen i och med situationen med den nya, ganska billiga och snabbyggda kärnkraft med små modulära reaktorer, som Frihetsnytt redan har rapporterat om.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

  1. Ingen av de på bilden är särskilt pålitliga .
    Ebba borde veta hut –ja 7 falt hut – när hon inte stöttade Johan Ingerö när Johan förtalades av Sara Skyttedal.
    Ulf är en olidlig smilfink som man skulle vilja läxa upp .
    Johan , (L) är en pratmakare ..(L) Fp har alltid varit en samling synnerligen opålitliga figurer.
    Jimmie tycks leva i en bubbla och utesluta alla som har en egen åsikt.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter