måndag, 26 september, 2022

Offren i Butja sannolikt dödade av ukrainska styrkor

Obduktioner visar att Ryssland civila dödats med spikliknande granater över Butja

Rättsläkare i Butja har bekräftat att dussintals civila som dog under den kortvariga ryska ockupationen dödades av små metallpilar som avfyrades från granater från första världskriget. Obduktionsanalyser av kroppar som grävdes upp från massgravar efter att de ryska trupperna drog sig tillbaka från regionen i början av april visar att små metallpilar, så kallade ”flechetter” – upptäckts i likens huvud och bröst.

”Flechettes” – är vassa, en decimeter långa spikliknande projektiler som främst användes under första världskriget, men har även använts av USA under Vietnamnkriget där de kallades ”Beehive’ anti-personnel projectiles”. Israel anklagas för att ha använt flechettes i Gaza 2014. Enligt internationella konventioner är flechettes inte förbjudna, men människorättsgrupper har fördömt deras användning på grund av deras urskillningslösa och oprecisa natur.

The Guardian bekräftar att Flechette-artilleriet dödade de civila som tidigare påståtts ha varit offer för en påstådd ”rysk massaker”. Avslöjandet formuleras som en anklagele mot Ryssland, trots att Flechette-granater använts i Ukraina sedan 2014. Man artilleribeskjuter inte de områden de egna styrkorna redan kontrollerar. Eftersom ryska styrkor höll kontroll över Butja när artilleriet slog till är det betydligt mer sannolikt att Kievregimens miliser, snarare än ryska styrkor, som dödat dessa civila.

Hjälp oss! Dela artikeln i sociala medier

Senaste nytt

- Annons -

Liknande artiklar

EU: Allt fler vill slopa sanktionerna

Nya sanktioner mot Ryssland