Ökad kontroll av säkerhetshotande utlänningar

Sverige har stora problem med utlänningar som hotar den nationella säkerheten. Det kan exempelvis röra sig om islamister. Nu har regeringen tillsatt en utredning för att öka kontrollen av dem.

Många utlänningar utgör på olika sätt säkerhetshot. Det kan exempelvis röra sig om islamister eller människor som är lojala till andra stater.

Förhöjt terrorhot

På grund av invandringen står Sverige inför ett ökat säkerhetshot. Ett exempel på detta är terrordådet på Drottninggatan 2017, då fem personer avled. Samma år uppskattade Säpo, enligt Sveriges Radio, antalet våldsbejakande islamistiska extremister till 2000 personer.

Med tanke på detta har regeringen nu tillsatt en utredning med syfta att öka kontrollen av utlänningar som kan utgöra ett säkerhetshot.

 – Det är av högsta prioritet att återupprätta tryggheten i landet. Sverige ska inte vara en fristad för farliga personer och detta förslag är helt avgörande för att säkerställa att bland annat grova gängkriminella, även utan att de dömts för brott, faktiskt kan förvisas ut ur landet, säger Sverigedemokraternas Richard Jomshof som är ordförande för justitieutskottet.

Fler utvisningar kan bli följden

Konkret handlar utredningen om att ändra lagen om särskild kontroll av utlänningar. Det handlar bland annat om att förvar skall kunna användas under längre tid och att tvångsmedel skall kunna användas mer.

Det kan också bli aktuellt med ett ökat antal utvisningar av farliga utlänningar. Exakt vad som blir resultatet av utredningen kommer dock inte stå klart förrän då utredningen är färdig, vilket ska ske senast 21 november 2025.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter