Ökad mateffektivitet på Södersjukhuset

För fem år sedan lät Södersjukhuset bygga ett eget kök istället för att köpa in mat. Resultatet blev både nyttigare mat och kraftigt minskat matsvinn.

Under de gångna fem åren har patienterna på Södersjukhuset i Stockholm kunnat åtnjuta en högre standard på maten. Orsaken är att sjukhuset lät bygga ut ett eget kök, där maten tillagas, istället för att köpa in färdigproducerad mat, rapporterar SVT.

Den mat som tillagas fryses därefter in och kan serveras närsomhelst under dygnets alla timmar, när patienterna så önskar. Det finns inte heller specifika mattider, utan det är helt anpassat efter patientens behov.

Tack vare effektiviteten i matlagningen och att de frysta rätterna har lång hållbarhet har matsvinnet minskat från 70 ton om året, till 24 ton, vilket utgör en minskning på runt 70 procent.

Enligt Linda Hagdahl, måltidschef på Södersjukhuset är detta ett koncept som alla regioner i landet visat intresse för och kan bli verklighet även på andra sjukhus.

KATEGORIER

Kommentarsfält

Kommentarer förhandsgranskas inte av Frihetsnytt och är inte redaktionellt innehåll. Du är själv juridisk ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Senaste nytt

- Annons -

bli prenumerant

Liknande artiklar

0
Din varukorg är tom!

Det ser ut som om du inte har lagt till några artiklar i din kundvagn ännu.

Bläddra bland produkter